Χτες το πρωί η Πολεμική Αεροπορία πέταξε πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά ενώ γινόντουσαν σε αυτά παρελάσεις από τα παιδιά των κατοίκων.

Συγκεκριμένα ένα ζευγάρι Ελληνικών F-16 διέσχισε όλο το Αιγαίο στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και μετέφερε εκτός των άλλων στους ακρίτες μας και το μήνυμα ισχύος της χώρας. Όταν τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν κοντά στους Φούρνους αμέσως η Άγκυρα σήκωσε και ένα τουρκικό ζεύγος μαχητικών από δύο οπλισμένα μαχητικά, τα οποία είχε σε ετοιμότητα. Τα ελληνικά μαχητικά συνέχισαν την προγραμματισμένη πτήση τους εντός του F.I.R Αθηνών και οι Τούρκοι αρκέστηκαν στο παρακολουθούν την παρέλαση των ελληνικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας άκουσαν με ικανοποίηση τους κινητήρες των ελληνικών μαχητικών που με την πτήση τους πλαισίωσαν τις κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις τους. Ωστόσο τα τουρκικά μαχητικά , όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κάτω από το Καστελόριζο εισήλθαν σε μία στροφή τους εντός του εθνικού εναέριου χώρου μας. Σίγουρα θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει αυτό αν το ήθελαν αλλά από ότι φαίνεται ήθελαν και χτες να δηλώσουν την παρουσία τους στο Αιγαίο ,μη σεβόμενοι και το μορατόριουμ που έχουν συμφωνήσει.

Πράξη που δεν μας εκπλήσσει καθώς η πάγια τακτική της Άγκυρας είναι να μην σέβεται τα όσα υπογράφει.

Γ. Κοκ.