Αξιοσημείωτο παρατήρησης στην επιβλητική Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, είναι ο μεγάλος αριθμός των πυλών που υπάρχουν σήμερα. Είναι δέκα στον αριθμό, όπως και στο παρελθόν. Σαφώς παλαιότερα υπήρχαν πύλες που δεν υπάρχουν πλέον σήμερα, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πύλες άνοιγαν και σφραγίζονταν ανάλογα με τις περιστάσεις της εποχής και της ανάγκης κάθε μάχης που πραγματοποιούνταν γύρω από τα τείχη της πόλης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δέκα πύλες για την είσοδο σας στην παλιά πόλη της Ρόδου.
• Θαλασσινή Πύλη. Στέκει επιβλητικά στην πλατεία της Κολώνας και είναι ίσως η κυριότερη είσοδος για την παλιά πόλη. Κατασκευάστηκε από τους Ιππότες το1477 – 1478, από τον Μεγάλο Μάγιστρο Ντωμπισόν. Στην πρόσοψη της πύλης υπάρχουν οι μορφές του Αγίου Ιωάννη, του Απόστολου Πέτρου και της Παναγίας. Οι ιππότες παλαιότερα την αποκαλούσαν “Porta Marina”, που σημαίνει θαλασσινή πύλη.
• Πύλη της Κομμένης Παναγιάς: Είναι μια είσοδος που δεν υπάρχει από την ιπποτική περίοδο, αλλά δημιουργήθηκε στα 1954 από τον τότε δήμαρχο της πόλης Φ. Φωταρά. Βρίσκεται περίπου διακόσια μέτρα πιο κάτω από την θαλασσινή πύλη και ανοίχτηκε για να διευκολύνει τις ανάγκες των πολιτών. Πήρε το όνομα της από την εκκλησία της Παναγιάς του Μπούργκου , στην οποία και οδηγεί, μια εκκλησία που είναι κομμένη στη μένη έπειτα από τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια των πολέμων.
• Πύλη Αγίας Αικατερίνης: Μια πάρα πολύ μικρή πύλη, αλλά που στις πέτρες της έχει γραφτεί μεγάλη ιστορία στην πολιορκία του 1480. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και οδηγεί ακριβώς απέναντι από το λιμάνι.
• Πύλη της Ακαντιάς: Είναι η πύλη που οδηγεί από την παλιά πόλη προς την περιοχή της Ακαντιάς. Στους Ροδίτες είναι γνωστή και ως πύλη του Κόβα ή του Λαγκάνη. • Πύλη Κοσκινού: Κάποτε οδηγούσε κατευθείαν στο χωριό Κοσκινού και από εκεί πήρε και το όνομα της. Αλλιώς είναι γνωστή ως Πύλη Αγίου Ιωάννου, αφού εκεί υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη ή στους Ροδίτες ως Κόκκινη Πόρτα.
• Πύλη Αγίου Αθανασίου: Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην ομώνυμη περιοχή. Η πύλη αυτή παρέμενε για πολλά χρόνια κλειστή και στους Ροδίτες είναι γνωστή ως η Καινούρια Πόρτα, καθώς ξανά άνοιξε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Ιταλό διοικητή Ντε Μποσδάρι.
• Πύλη Ντ’ Αμπουάζ: Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Μεγάλο Μάγιστρο Νταμπουάζ. Βρίσκεται απέναντι από τη σημερινή σχολή ΑΣΤΕΡ και οδηγεί προς τα Πλατανάκια. Στην είσοδο υπάρχει ένα γεφυράκι, και παλαιότερα λέγεται πως αυτή η πύλη έκλεινε κάθε βράδυ και άνοιγε κάθε πρωί.
• Πύλη της Ελευθερίας: Στην πύλη αυτή θα σας οδηγήσει ο δρόμος ευθεία από το Μαντράκι στην Παλιά Πόλη. Είναι μια σχετικά καινούρια πύλη και δημιουργήθηκε στα 1924 από τον Ιταλό διοικητή που υπηρέτησε στη Ρόδο, Μάριο Λάγκο. Μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου στις 31 Μαρτίου 1947, η Πύλη ονομάστηκε Πύλη της Ελευθερίας των Ροδίων.
• Πύλη του Αγίου Παύλου: Βρίσκεται αριστερά της Πύλης της Ελευθερίας και στους πύργους της πύλης βρίσκονται ακόμα ανάγλυφα παπών και τα οικόσημα του Μεγάλου Μαγίστρου Ντωμπισόν.
• Πύλη Ναυπηγείων: Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΗ και οδηγεί προς το λιμάνι αλλά και προς τα παλιά ναυπηγεία των Ιταλών, απ’ όπου πήρε και το όνομα της.