Ποιες είναι οι θανατηφόρες τροφές για τους σκύλους


Παγκόσμιοι Οργανισμοί Τροφίμων και Φαρμάκων, Υπηρεσίες για τα Ζώα αλλά και Σύλλογοι Κτηνιάτρων, κατά καιρούς, προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες σκύλων, να μην δίνουν στα κατοικίδια ζώα τους συγκεκριμένες τροφές καθώς μπορεί να αποβούν μοιραίες, για τους τετράποδους φίλους μας.

Μία από αυτές είναι και η γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, η οποία είναι ακίνδυνη για τους ανθρώπους, ωστόσο, οδηγεί τα σκυλιά σε ταχεία, συχνά θανατηφόρα υπογλυκαιμία, επειδή πυροδοτεί μια ισχυρή έκκριση ινσουλίνης. Η δράση αυτής της ουσίας στους σκύλους, γενικά, δεν είναι άγνωστη, όμως, οι δηλητηριάσεις σε τετράποδα από την κατανάλωση της εξακολουθούν να αυξάνονται, επειδή οι ιδιοκτήτες σκυλιών συχνά δεν γνωρίζουν εάν η ουσία είναι παρούσα παντού.

Επίσης, πολλές φαινομενικά αβλαβείς τροφές είναι θανατηφόρες για τους σκύλους.

Οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι, το να ταΐζεις τα σκυλιά με αποφάγια, θα μπορούσε να τα οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας. Είναι γνωστό επίσης ότι, η σοκολάτα μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα σκυλί και ότι δεν πρέπει να τρώνε ωμό χοιρινό και οστά χοίρων, υπάρχουν όμως και άλλα τρόφιμα και ουσίες που δεν είναι τόσο γνωστό για το κακό που προκαλούν στα τετράποδα.

Τι δεν πρέπει να τρώνε ποτέ τα κατοικίδια:

Σκόρδο, κρεμμύδι και άγριο σκόρδο που περιέχουν ουσίες οι οποίες καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των σκύλων.
Πιθανές συνέπειες: Αιμορραγία, ίκτερος και θάνατος. Τα παραπάνω πρέπει να αποφεύγονται ωμά αλλά και μαγειρεμένα.

Γλυκαντικά.Το σώμα του σκύλου δεν «καταλαβαίνει» τις ουσίες αυτές και δεν προσπαθεί να τις διασπάσει.
Πιθανές συνέπειες: Διάρροια, έμετος, υπογλυκαιμία και θάνατος   Σοκολάτα. Περιέχει θεοβρωμίνη, που είναι για τα σκυλιά καθαρό δηλητήριο. Πιθανές βλάβες: Αναπνευστική δυσχέρεια, κυκλοφορικά προβλήματα, ταχυπαλμία, διάρροια, κράμπες και υψηλή θνησιμότητα. Ιδιαίτερα τοξική η μαύρη σοκολάτα.

Λυκίσκος: Είναι ένα καρύκευμα για το φαγητό μας και ουσία στο αλκοόλ που δεν πρέπει να βρεθεί στο στομάχι του σκύλου.
Πιθανές συνέπειες: Ταχυπαλμία, δύσπνοια, θάνατος.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Προκαλούν δυσανεξία στους σκύλους.

Αβοκάντο: Μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στα σκυλιά που παρουσιάζουν ταχυπαλμία και δύσπνοια.

Τσιπς, αλατισμένα φιστίκια και ό,τι σχηματίζει ένωση με το αλάτι που είναι ανθυγιεινό για τα σκυλιά. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε στομάχι και νεφρά.

Σταφύλια και σταφίδες. Μερικές φυλές έχουν μηδενική ανοχή για το οξαλικό οξύ που περιέχουν αυτά τα φρούτα. Η κατανάλωση τους οδηγεί σε μοιραία νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης: Κεράσια, ασπιρίνες, μπρόκολο, μανιτάρια, φασόλια και άλλα όσπρια, πατάτες, ντομάτες, κακάο, καφές, τσάι, χοιρινό και ενεργειακά ποτά

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια