Πέτσας για τουρισμό: Ξεκινάμε από το μηδέν

Αποτίμηση των πρώτων δύο εβδομάδων από το πρώτο βήμα άρσης του lockdown λόγω κορονοϊού έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά χωρίς να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όλα τα βασικά στοιχεία από τα θετικά κρούσματα μέχρι δυστυχώς τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Προσέθεσε επίσης ότι «το ίδιο διάστημα οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά 33% μεσοσταθμικά το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα».

Προσέθεσε ότι σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας: «Όπως προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο επιτρέπονται πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου εφόσον διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε πέντε οδηγίες που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη-Ευρωπαίων πολιτών».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιστροφή στις τάξεις από σήμερα των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων «με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας» και έκανε αναφορά στα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Επίσης, στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχολείο του Παγκρατίου και στα ευχαριστήρια που εξέφρασε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τον τρόπο με τον οποίο «αγκάλιασαν την τηλεκπαίδευση».

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος» σημείωσε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως το επόμενο σημαντικό βήμα είναι στις 25 Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν, με μέτρα και κανόνες, τα καταστήματα της εστίασης.

Για τη στήριξή τους δίνεται στους δήμους η δυνατότητα αύξησης 100% στους κοινόχρηστους χώρους που διατίθενται για τραπεζοκαθίσματα, και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, δίνεται η δυνατότητα μείωσης δημοτικών τελών έως 50%. Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και θα έχει ισχύ έως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό γιατί, όπως είπε, κλείσαμε την οικονομία και θυσιάσαμε οικειοθελώς μέρος της ευημερίας μας για να μείνουμε σπίτι και υγιείς.

«Στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, από την Παρασκευή, και στη διεξαγωγή αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Συνόδου Κορυφής της 4μερούς Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Με αφορμή την αυριανή ημέρα, ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή μνεία στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού επισημαίνοντας πως συνεχίζεται ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώρισή της.

Δημοτικά σχολεία

Το θέμα των δημοτικών σχολείων θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, θα περιμένουμε να αξιολογήσουμε την επιστροφή των μαθητών των άλλων τάξεων και αναλόγως η επιτροπή θα κάνει την εισήγησή της, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Το μόνο που κρατάμε είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα ανοίξουν εφόσον η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, σημείωσε.