Περπάτημα: Πόσα βήματα μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου;

Τι κατέδειξε μελέτη των φοιτητών του Χάρβαρτντ

Το περπάτημα είναι… υγεία αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε πώς να  αξιοποιήσουμε τα δεδομένα για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, επειδή αγνοούμε τους «αριθμούς της επιτυχίας». Για παράδειγμα, πόσα είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να θεωρούμε ότι είμαστε ικανοποιητικά δραστήριοι σωματικά; Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος;

Η καλύτερη μελέτη που απαντά στα ερωτήματα αυτά δημοσιεύθηκε σύμφωνα με το ygeiamou.gr τον Μάιο του 2019 από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Κατά τη διάρκειά της, 17.000 ηλικιωμένες γυναίκες (72 ετών κατά μέσο όρο) φόρεσαν μία συσκευή που μετρούσε κάθε βήμα τους όσες ώρες ήταν ξύπνιες συνολικά για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια συγκρίθηκε ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων, κάθε μία από τις οποίες είχε κατά μέσο όρο αύξοντα αριθμό βημάτων ημερησίως: 2.718 βήματα (λιγότερο δραστήριες), 4.363 βήματα, 5.906 βήματα και 8.442 βήματα (περισσότερο δραστήριες). Χρησιμοποιήθηκαν αυστηρές στατιστικές τεχνικές για να εξηγηθεί ο βαθμός επιρροής στοιχείων πέρα από το επίπεδο δραστηριότητας που θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών, όπως οι ασθένειες που ενδεχομένως είχαν.

7.500 βήματα είναι αρκετά

Το συμπέρασμα; Περίπου 7.500 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 40% στη λιγότερο δραστήρια ομάδα. Για βήματα περισσότερα των 7.500 δεν υπήρξε σαφές πρόσθετο όφελος, ενώ ούτε η ένταση των βημάτων (όπως η ταχύτητα με την οποία περπατούσε κάποιος) φάνηκε να προσφέρει επιπλέον οφέλη. Και παρόλο που η μελέτη περιελάμβανε μόνο γυναίκες της τρίτης ηλικίας, είναι λογικό να υποθέσουμε πως τα ευρήματα αφορούν και στους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Βάσει, λοιπόν, αυτής αλλά και άλλων μελετών, οι ειδικοί συνιστούν μέτρια φυσική δραστηριότητα διάρκειας 30 λεπτών τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Έτσι, αν συμβουλεύεστε το smartphone σας, για τη φυσική σας κατάσταση, βάλτε στόχο τουλάχιστον τα 7.500 βήματα ημερησίως, μέχρι νέα επιστημονικά δεδομένα να προτείνουν κάτι διαφορετικό.