Περιοδεία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου

Τον πολιτιστικό πλούτο της Ρόδου που προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε κόστος οι σύλλογοι και οι άνθρωποι της παράδοσης, αλλά και το πλούσιο έργο και τις δράσεις των σωματείων της δύναμής τους είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, στην περιοδεία τους στις έδρες των συλλόγων που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκαν μέσα στον Απρίλιο.
Κατά την παρουσία τους στα χωριά της Ρόδου, οι εκπρόσωποι της ΟΠΣ βίωσαν την ζεστασιά και τη φιλοξενία των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, ξεναγήθηκαν στους χώρους που διαθέτουν, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις δραστηριότητες των συλλόγων, αλλά κυρίως μπόρεσαν να εξερευνήσουν και να κάνουν μια πρώτη καταγραφή της μοναδικής παράδοσης, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει ο κάθε οικισμός της Ρόδου, που σε πολλές περιπτώσεις είτε χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας αυτού του τόπου, είτε ακόμη και σήμερα παραμένουν καλά «κρυμμένα» και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε άλλες δε περιπτώσεις είναι αναξιοποίητα και στο έλεος της φθοράς του χρόνου, λόγω έλλειψης συντήρησης και χρημάτων.
Επιπλέον από την πλευρά της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου έγινε μια πρώτη ενημέρωση, με την βοήθεια των ειδικών συνεργατών της, του οικονομολόγου κ. Αυγερινού Αυγερινού της εταιρείας Business Regional Consulting ΕΠΕ – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και της κας Φαίδρας Σπανού της εταιρείας Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων HighLight Marketing & P.R. Systems, για τα φορολογικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει για τους συλλόγους, για το πώς θα πρέπει να κινηθούν ώστε να οργανωθούν περισσότερο πάνω σε αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και για το πώς θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν και να προβάλουν τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις τους.
Οι επισκέψεις
«Ποδαρικό» στις επισκέψεις αυτές έγινε τον Φεβρουάριο με τον Σύλλογο Γυναικών Κοσκινού όπου τα μέλη της ΟΠΣ είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την δυναμική που έχουν οι γυναικείοι σύλλογοι στην περιοχή μας.
Ακολούθησε το Χορευτικό Εργαστήρι «Τερψιχόρη» Καλυθιών που έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο οργάνωσης των συλλόγων, στην φύλαξη και συντήρηση των παραδοσιακών φορεσιών, αλλά και να καταθέσει προτάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτισμού μέσω σεμιναρίων για την διάσωση της τοπικής μας παράδοσης και την αναβίωση της πανδωδεκανησιακής γιορτής σούστας.


Επόμενη στάση ήταν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητηνίας «Η Κάστελλος» όπου ξεναγήθηκαν στην βιβλιοθήκη του χωριού, αλλά και στο νεόδμητο πνευματικό κέντρο της περιοχής, το οποίο κατασκευάστηκε σε αγαστή συνεργασία με την Κοινότητα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή. Παράλληλα ενημερώθηκαν για σημαντικές δράσεις του συλλόγου, όπως τη γιορτή για το Μεσαιωνικό Κάστρο, τη δράση της θεατρικής ομάδας Κρητηνίας, τις Λαμπαδηφορίες κ.α.


Στην συνέχεια ανηφόρησαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Έμπωνας «Ο Αττάβυρος» όπου έγιναν κοινωνοί των προβληματισμών των μελών τους για τις διάσωση των παραδοσιακών φορεσιών Έμπωνας-Κρητηνίας, που έχουν φτάσει πλέον να θεωρούνται ως σήμα κατατεθέν της Ρόδου, οι οποίες ωστόσο, όπως τόνισαν, φοριούνται στην πλειοψηφία τους με λάθος τρόπο. Γι’ αυτό προτάθηκε η διοργάνωση σεμιναρίων για τον σκοπό αυτό.

 

Στην συνάντηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς-Ελεούσας «Το Φουντουκλί», το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ενημερώθηκε για την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι Ιταλοί κατακτητές όπως τα παλαιά κτήρια, στα οποία δυστυχώς είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου, για τον τρόπο που ενδεχομένως θα μπορούσε να αναδειχθεί περεταίρω η ιστορία του Κάμπο Κιάρο και να μεταφραστεί το σχετικό υλικό που ήδη υπάρχει, ενώ διαπίστωσαν και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αδελφοποίηση του συλλόγου με τον αντίστοιχο στην περιοχή Φιόρε της Ιταλίας.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίπολης «Ο Άγιος Μηνάς», η ΟΠΣ ξεναγήθηκε στο ιδιόκτητο – από το 2006 – λαογραφικό μουσείο του σωματείου και κατέγραψε τις σκέψεις των Αρχιπολενών για το πώς θα μπορέσει να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες από τους τουρίστες της περιοχής.
Οι επισκέψεις του Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «Η Πρόοδος» στο υπερσύχρονο Πνευματικό του Κέντρο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυθιών «Ο Φάρος» με τις πλούσιες δράσεις και την μαζική συμμετοχή νέων ηλικιακά ανθρώπων στο Δ.Σ., τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας», όπου αναπτύχθηκαν οι ιδέες των μελών τους για την αναβίωση παραδοσιακών Αρχαγγελίτικων σπιτιών (τα καμαρικά), αλλά και την χάραξη μονοπατιών που να συνδέονται με το κάστρο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» με την πολύπλευρη δραστηριότητα στην παράδοση και στον πολιτισμό στην Δημοτική Ενότητα Καμείρου.
Τον Μάρτιο η ΟΠΣ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την προετοιμασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μασσάρων «Το Καμιρί» για την γιορτή του Πορτοκαλιού, την προσπάθεια των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατίου «Ορέστης Παπαγεωργίου» να κρατήσουν ζωντανό το χωριό τους με τους μόλις 25-30 μόνιμους κατοίκους, και την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γενναδίου «Νικηφόρος Μανδηλαράς» και τον Σύλλογο Γυναικών Γενναδίου.
Ακολούθησε η μοναδική επίσκεψη στον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπειού όπου διαθέτει ένα ολόκληρο τετράγωνο από χώρους που προάγουν τον πολιτισμό, όπως το υπόγειο πνευματικό κέντρο που κατασκευάστηκε με τη συνδρομή της Εκκλησίας, και τρεις διαφορετικούς θεματικούς μουσειακούς χώρους.
Επόμενος σταθμός για την Ομοσπονδία ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου «Ο Ταξιάρχης» που καταφέρνει να συνδυάζει τα τελευταία χρόνια τον πολιτισμό με τον τουρισμό με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην πλατεία της Λάρδου, ενώ ακολούθησε η φιλοξενία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαέρμων «Το Θάρρι» και τον Σύλλογο Γυναικών Λαέρμων, οι οποίοι κρατούν το πολιτιστικό φρόνημα της μικρής κοινωνίας τους σε υψηλά επίπεδα μέσω την διοργάνωσης διάφορων εκδηλώσεων όπως η γιορτή της ελιάς.
Ο Μάρτιος ολοκληρώθηκε με την παρουσία της ΟΠΣ στον Θεολόγο και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού «Ο Μόδεστος».
Ο τελευταίος γύρος των επαφών και συναντήσεων της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε εντός του Απριλίου. Η αρχή έγινε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» με το σημαντικό έργο που έχουν να επιδείξουν εδώ και αρκετά χρόνια, όπως τα διάφορα εργαστήρια που φιλοξενούνται στο χώρο τους, την καταγραφή της τοπικής παράδοσης (βιβλιογραφία και DVD) αλλά και την αδελφοποίηση με τον Γαλλικό σύλλογο του Μοντέιγ ο Βικόντ στην περιοχή της Ωβέρνης, με τον οποίο ανταλλάζουν επισκέψεις τα τελευταία χρόνια.


Την εντυπωσιακή προσπάθεια που καταβάλλουν για να κρατηθεί ενεργό και ζωντανό το χωριό τους μέσα από διάφορες πολιτιστικές δράσεις, παρουσίασαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ισιδώρου «ο Άγιος Ισίδωρος» στην επίσκεψη της ΟΠΣ, με το νεανικό στοιχείο να είναι ιδιαίτερα έντονο στο Δ.Σ., κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες και τον οικισμό να διπλασιάζει τον πληθυσμό του λόγω της επίσκεψης πολλών εκ των συμπολιτών τους που ζουν και εργάζονται στη Ρόδο.
Οι τελευταίες επισκέψεις αφορούσαν επίσης συλλόγους απομακρυσμένων χωριών της Ρόδου, όπως του προεδρεύοντος σωματείου της Ομοσπονδίας, Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο» με την σημαντική εθελοντική και πολιτιστική προσφορά στην γύρω περιοχή, ενώ συνεχίστηκαν με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιαννών «Η Βρασιά» με την προσπάθεια των λιγοστών κατοίκων να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα τους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονολίθου «Νέα Ζωή» που αγωνίζεται να κρατήσει όρθιο το κάστρο της περιοχής, αλλά και να αποκτήσει ζωντάνια το χωριό μέσω εναλλακτικών δράσεων όπως η γιορτή του Γεωργού και Κτηνοτρόφου ή την αξιοποίηση της σημαντικής ιστορίας του τόπου όπως το λημέρι των κατασκόπων.
Στην κοινή συνεδρίαση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιστρίου «Άγιος Μερκούριος» αναλύθηκαν οι σκέψεις των ανθρώπων του για την μελλοντική δημιουργία περιηγητικών μονοπατιών για τους επισκέπτες και γενικότερα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού μέσω του πολιτισμού, ενώ ο κύκλος των επισκέψεων ολοκληρώθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού «Ο Ταξιάρχης».
Κατά την παρουσία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στα γραφικά σοκάκια του χωριού, διαπιστώθηκε το έντονο θρησκευτικό στοιχείο, όχι μόνο λόγω της Ιεράς Μονής Παναγίας Σκιαδενής, αλλά και των πολλών εξωκλησιών και μοναστηριών που υπάρχουν περιμετρικά του οικισμού. Μάλιστα διασώζεται μέχρι και σήμερα κολυμπήθρα του 13ου αιώνα μ.Χ., αλλά και αρκετά ψηφιδωτά.
Η προσπάθεια όμως όλων τα τελευταία χρόνια έχει εστιαστεί στην κατασκευή του λαογραφικού μουσείου της περιοχής. Η ανέγερση του υπερσύγχρονου κτηρίου που θα φιλοξενήσει το μουσείο έγινε εκ του μηδενός και έχει πλέον ολοκληρωθεί, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο να χρηματοδοτεί σημαντικό μέρος ακόμη και των μελετών, λόγω έλλειψης κρατικών πόρων.
Τέλος τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΠΣ Ρόδου επισκέφθηκαν και τα γραφεία του Συλλόγου Θεσσαλών Ρόδου, όπου είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και ταύτιση απόψεων, κάτι που οδήγησε τα μέλη τους να καταθέσουν αίτημα για ένταξη στην Ομοσπονδία, το οποίο έγινε αποδεκτό, καθιστώντας τους έτσι το 40ο μέλος της συνένωσης δυνάμεων των αντίστοιχων συλλόγων της Ρόδου, ενώ ακολούθησε η συνάντηση και η οριστική επανένταξη (ως 41ο μέλος) μετά την αρχική διαγραφή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφάντου «Παναγία Καθολική».
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου αφού κατέγραψαν όλα τα θέματα θα τα αξιολογήσουν και θα προβούν αντίστοιχα και ανάλογα με το θέμα σε συνάντηση με αρμόδιους φορείς όπως Δήμος Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Συν τοις άλλοις αξίζει να σημειωθεί ότι με όσους συλλόγους-μέλη δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις αυτές, θα προγραμματιστούν για το προσεχές διάστημα.

 

Pin It on Pinterest