Η Μόσχα περικυκλώνει την Τουρκία: Ζήτησε τον ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αίγυπτο

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διέταξε το υπουργείο Άμυνας, με τη συμμετοχή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, να έρθουν σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για τη διευκόλυνση των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών σε λιμάνια της Ρωσίας και της Αιγύπτου.
Το σχέδιο του πρωτοκόλλου αυτού δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των νομικών πληροφοριών του κράτους, περιέχει περιορισμούς στον ελλιμενισμό των πολεμικών πλοίων στις δύο χώρες. Δεν θα πρέπει να έχουν επί του σκάφους όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, βιολογικά όπλα, ραδιενεργές ουσίες, τοξικές χημικές ουσίες και ναρκωτικά.
Οι διαπραγματεύσεις για την απλούστευση στους περιορισμούς θα μπορούσε να κρατήσει πολύ καιρό, αλλά τώρα η Μόσχα προσπαθεί να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στη Συρία και την επιδείνωση των σχέσεων της με την Τουρκία.
Ο πρώην διοικητής του Βορείου Στόλου, ναύαρχος Βιατσεσλάβ Ποπόφ είπε χαρακτηριστικά:
«Είχαμε, ήδη, συζητήσει με την Αίγυπτο για τον ελλιμενισμό των πλοίων μας στα αιγυπτιακά λιμάνια, αλλά τώρα ζητούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας λόγω των γεγονότων που έγιναν στη Συρία».
Επίσης τόνισε ότι το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία εξυπηρετεί τα ρωσικά πλοία, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης σε περίπτωση αύξησης των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο θα ενισχυθεί η ικανότητα της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
«Το πιο σημαντικό θα είναι η ενίσχυσή μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ‘ισλαμικού κράτους’ στην ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, υποστήριξε πως πιστεύει ότι θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία με την Αίγυπτο «αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αντίδραση από τον πλέον ισχυρό λομπίστα συμφερόντων στον κόσμο- τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία ειδήσεων -Nsn.

Pin It on Pinterest

Share This