«Πέρασε η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου – Ξεκινάμε έρευνες σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη»!

Η Άγκυρα ανακοίνωσε μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη καθότι πέρασε όπως υποστηρίζει η καταλυτική ημερομηνία της πρώτης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντγοάν, ο διευθυντής της Ιμπραχήμ Καραγκιούλ είναι στενός φίλος και σύμβουλός του.

To δημοσίευμα δεν είναι τυχαίο. Έρχεται αμέσως μετά το «πισώπλατο κτύπημα» Στόλτενμπεργκ και έρχεται να προστεθεί στην πίεση που ασκείται στην Αθήνα για να προσέλθει σε διάλογο άνευ όρων για τα κυριαρχικά της δικαιώματα (και μόνο αυτά).

Τον περασμένο Μάιο, και μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εταιρία πετρελαίου – ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

H Άγκυρα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά και φυσικά ούτε το δικαίωμα των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.