Παρά το γεγονός ότι πέρασε τόσες δεκαετίες καθηλωμένος αυτός ο πορτογάλος πολίτης δεν επιθυμεί να τιμωρηθεί ουδείς εκ των γιατρών του νοσοκομείου που έκαναν τη λάθος διάγνωση.
Ένας Πορτογάλος πολίτης, σήμερα 61νος ετών, πέρασε 43χρόνια της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι, για να μάθει μετά από 4 δεκαετίες ότι οι γιατροί είχαν κάνει λάθος διάγνωση και ότι η νόσος από την οποία έπασχε ήταν λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι πίστευαν και ότι θα μπορούσε να είχε θεραπευτεί ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή.
Στην ηλικία των 13 ετών, ο Ρουφίνο Μπορέγκο, διαγνώστηκε σε νοσοκομείο της Λισαβόνας με ανίατη μυϊκή δυστροφία, αναφέρει η Jornal de Noticias. Παρά το νεαρό της ηλικίας του αποδέχθηκε τη μοίρα του και πέρασε τη ζωή του σε μια αναπηρική καρέκλα.
Ωστόσο, το 2010, ένας νευρολόγος είπε στον Μπορέγκο ότι δεν πάσχει από μυϊκή δυστροφία, αλλά από μια διαφορετική ασθένεια που αποδυναμώνει τους μύες και είναι γνωστή ως μυασθένεια. Έτσι έμαθε ότι, αν είχε γίνει σωστή διάγνωση στην πρώτη φάση, θα μπορούσε να λάβει φαρμακευτική αγωγή, ώστε να σταματήσει την εξέλιξη της ασθένειας και δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα.
Αυτός ο πορτογάλος χρειάστηκε έναν χρόνο για να μάθει να περπατά. Το πρώτο του… ταξίδι, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος το έκανε πηγαίνοντας, πεζή, σε ένα καφέ της γειτονιάς του, στην πόλη Αλαντροάλ, της νοτιοανατολικής Πορτογαλίας. «Πρόκειται για ένα θαύμα» είπε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, Μανουέλ Μελάο.
Ο Μπορέγκο τώρα ζει μια φυσιολογική ζωή. Μόνο που χρειάζεται να υποβάλλεται σε συνεδρίες φυσικοθεραπείας δύο φορές το χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι πέρασε πάνω από τέσσερις δεκαετίες της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Μπορέγκο δήλωσε ότι ουδεμία μνησικακία αισθάνεται για το νοσοκομείο και για το προσωπικό που έκανε τη λάθος διάγνωση. Η Μυασθένεια, όπως παραδέχεται, ήταν ελάχιστα γνωστή στη δεκαετία του 60. «Θέλω μόνο να ζήσω τη ζωή μου», δήλωσε ο Μπορέγκο στην εφημερίδα.