Το πεπόνι δεν είναι μόνο ένα πολύ γευστικό και δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο. Δεν καταναλώνεται μονάχα σκέτο, αλλά μπορείτε και να το πιείτε σε δροσιστικά κοκτέιλ. Αυτό όμως που μας απασχολεί περισσότερο, είναι η υψηλή θρεπτική του αξία και το χαμηλό θερμιδικό του φορτίο (αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 γρ).
«Χρυσαφένιο», γευστικό και δροσιστικό. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος και όχι μόνο. Διαβάστε γιατί λέμε «ναι» στην κατανάλωσή του.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία
• Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες ιδιαίτερα σε βιταμίνη, την οποία περιέχει σε υψηλά ποσοστά και βιταμίνη Α (με τη μορφή των καροτενοειδών π.χ. β-καροτίνη), ουσίες με αντιγηραντικές, αντικαρκινικές ιδιότητες και ευεργετικές για το καρδιαγγειακά σύστημα. Όσο πιο πορτοκαλί είναι το εσωτερικό τους τόσο περισσότερη καροτίνη διαθέτουν.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ), ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειες στον οργανισμό.
• Είναι πλούσιο σε κάλιο, συστατικό που συμβάλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και την ομαλή καρδιακή και καρδιαγγειακή λειτουργία.
• Εμπεριέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο.
• Οι σπόροι του περιέχουν ωμέγα 3 σε μορφή α-λινολενικού οξέως.
• Περιέχει ένα αντιπηκτικό συστατικό την αδενοσίνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα.
• 1 μέτρια φέτα πεπόνι (~250γρ.) προσδίδει περίπου 80 θερμίδες
Πώς να το καταναλώσετε
• Καταναλώστε το φρέσκο, μόνο του ή σε φρουτοσαλάτες ή ακόμη και ως ορεκτικό με προσούτο ή σαλάμι.
• Φτιάξτε γρανίτα, παγωτό ή χυμό (μαζί με ροδάκινο)
• Προσθέστε το σε γιαούρτι
• Ψήστε τους σπόρους στον φούρνο και απολαύστε τους σαν σνακ
• Μπορείτε να το συνδυάσετε στα κυρίως γεύματα π.χ. με κοτόπουλο, γαρίδες ή θαλασσινά
Προσοχή!
Το πεπόνι έχει μέτριο έως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ( εργαλείο που υποδεικνύει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφής). Επομένως, άτομα με διαβήτη συνετό θα ήταν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες και άγουρα πεπόνια, καθώς ο βαθμός ωρίμανσης επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη.
Tip!
Mην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα.