Πέντε οικογένειες σε Ρόδο και Κω κινδυνεύουν με άμεση έξωση -Αναμένονται 3.000 πλειστηριασμοί στα Δωδεκάνησα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και στα Δωδεκάνησα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πέντε οικογένειες σε Ρόδο και Κω κινδυνεύουν με άμεση έξωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας  Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και στα Δωδεκάνησα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πέντε οικογένειες σε Ρόδο και Κω κινδυνεύουν με άμεση έξωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας  Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός έκανε λόγο για “φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς και απειλών”, προκειμένου οικογένειες να ξεσπιτωθούν και να βγουν στο δρόμο και οι ιδιοκτησίες τους να περιέλθουν σε Funds προσθέτοντας ότι το 2023 προβλέπονται 60.000 πλειστηριασμοί πανελλαδικά και στα Δωδεκάνησα 3.000 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.

Αίσθηση προκάλεσε η μεταφορά, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, της αγωνίας ενός συμπατριώτη μας από τη Ρόδο, όταν απειλήθηκε από δικαστικό επιμελητή με έδρα τη Ρόδο πως “αν δεν συνεργαστεί μαζί του και δεν βγει από το σπίτι θα συμβούν τα χειρότερα”.

Δεν έκρυψε ακόμα την απαισιοδοξία του για τους επόμενους μήνες καθώς θα κορυφώνεται, όπως τόνισε, η οικονομική κρίση και θα αυξηθούν τα επιτόκια, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της αύξησης της βάσης των επιτοκίων, συμπληρώνοντας ότι το 80% των περιπτώσεων που κινδυνεύουν αφορούν σε πρώτες κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και ξενοδοχειακών.

Η Ομοσπονδία φέρεται  αποφασισμένη να δώσει  και ονόματα και να προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές εναντίον όσων συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές “που αντίκεινται στις διατάξεις του Συντάγματος”, είτε είναι δικηγόροι είτε δικαστικοί επιμελητές, είτε Funds.

Διπλασιάζονται οι δόσεις λόγω αύξησης επιτοκίων

Πως θα πληρώσουν οι μισθωτοί στα Δωδεκάνησα, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις”, διερωτήθηκε ο κ. Κρητικός αναφερόμενος σε περίπτωση ενήμερου δανειολήπτη, μισθωτού, που ποτέ δεν είχε καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση των 400 ευρώ που αναπροσαρμόστηκε στα 580 και αμέσως μετά στα 800 ευρώ, λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Όταν διαμαρτυρήθηκε στη τράπεζα προτείνοντας να δίνει 600 ευρώ για μια περίοδο μέχρι την οριστική λύση, οι εκπρόσωποι της τράπεζας του έδωσαν έξι μήνες προθεσμία να πουλήσει το σπίτι, ειδάλλως του διαμήνυσαν ότι θα βγει στον πλειστηριασμό.

Ακολουθούμε το Ισπανικό μοντέλο, το ίδιο και η Κύπρος υπογράμμισε ο κ. Κρητικός “με το βίαιο ξεσπίτωμα χιλιάδων ανθρώπων  που προκάλεσε και προκαλεί φυσικά αντιδράσεις προκειμένου να σταματήσουν οι εξώσεις”.

10.000 κατασχέσεις λογαριασμών  στα Δωδεκάνησα

“Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών”, τα Funds διαχειρίζονται 740.000 ακίνητα αξίας εμπορικής 90 δις, ενώ τα έχουν πάρει έναντι 15 δις  όταν μάλιστα το κεφάλαιο δεν είναι ελεγμένο ως προς την νομιμότητα του καθώς στις δέκα περιπτώσεις οι εννέα είναι παράνομη οφειλή”.

Ειδικά στο θέμα του ελέγχου  της νομιμότητας ο κ. Κρητικός τόνισε κατηγορηματικά πως η Ελληνική κυβέρνηση όφειλε να πάρει άμεσα θέση ώστε να γίνεται έλεγχος πριν από κάθε πλειστηριασμό.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει και την ντροπή του για τις 10.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, που έγιναν μόνο στα Δωδεκάνησα για μικροοφειλές 500, 1.000, 2.000  ευρώ, ακόμα και στη διάρκεια των Χριστουγέννων, χωρίς να προηγηθεί ειδοποίηση, παραβιάζοντας κατάφορα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το επόμενο δεκαήμερο η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Δανειοληπτών θα ζητήσει από τους δυο μεγαλύτερους δήμους της Ρόδου και της Κω, να εκδώσουν τα δημοτικά τους συμβούλια σχετικά ψηφίσματα, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες για να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια.

Πηγή: ertnews.gr

Pin It on Pinterest