Πελώνη για κορονοϊό: Υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδιας – Υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ερώτηση αν στα καταστήματα που η λειτουργία τους θα τεθεί σε αναστολή από την Τετάρτη συμπεριλαμβάντονται περίπτερα και συνεργεία αυτοκινήτων, απάντησε ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν αργότερα. «Τα συνεργεία δεν κλείνουν. Για τα υπόλοιπα περιμένω διευκρινίσεις», επισήμανε.

Η κα Πελώνη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα, ότι τα μέτρα ανακοινώνονται ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει το ελληνικό λαό όποτε το κρίνει απαραίτητο.
Σε ερώτηση αν θα κλείσουν τα σύνορα και με την Τουρκία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί, ότι η κατάσταση είναι δυναμική και αξιολογείται και πως «ότι είναι να ανακοινωθεί επιπλέον, θα ανακοινωθεί στην ώρα του».

Σε ό,τι αφορά φαινόμενα αισχροκέρδειας, η κα Πελώνη δήλωσε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί στον τομέα των τροφίμων και των ειδών υγιεινής. Σημείωσε ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης είναι επί ποδός, ότι έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι και ότι διενεργούνται έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Εξετάζονται αποτρεπτικά μέτρα για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, προσέθεσε.

Σε ερώτηση ποιους αφορά η υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, η κα Πελώνη είπε ότι τους αφορά όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα επιβάλει να κλείσουν οι εκκλησίες στην περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος δεν λάβει τέτοια απόφαση, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών. «Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σημείωσε.

Επιπρόσθετα επανέλαβε σχετικά με τις φήμες για απαγόρευση της κυκλοφορίας πως πρόκειται περί παραπληροφόρησης και τόνισε πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης του καθενός να μείνει στο σπίτι του. «Συνειδητός αυτοπεριορισμός», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης, μετά από σχετική ερώτηση, ότι ο πρωθυπουργός δεδομένου ότι έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, έχει εξεταστεί και είναι αρνητικός και καλά στην υγεία του. «Αρνητική είναι και η οικογένειά του όπως και άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν εξεταστεί», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις συζητήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, η κα Πελώνη είπε πως από την πλευρά του πρωθυπουργού στόχος είναι η ενημέρωση για την κατάσταση και πώς αυτή εξελίσσεται σε σχέση με τον κορονοϊό.

Τέλος ,μιλώντας για την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Α. Μέρκελ, Ε. Μακρόν και Τ. Ερντογάν για το μεταναστευτικό, η κα Πελώνη είπε πως «καλωσορίζουμε την όποια συζήτηση». «Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού στα σύνορα», ξεκαθάρισε.