Πειραματικό φάρμακο για τους πνεύμονες θα δοκιμαστεί σε ασθενείς με κορονοϊό στη Βρετανία

Ένα πειραματικό φάρμακο για τους πνεύμονες σε ασθενείς με κορονοϊό πρόκειται να δοκιμάσει η βιοτεχνολογική εταιρεία Synairgen του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που «τρέχει» η παγκόσμια κούρσα για να βρεθεί τη φόρμουλα που θα νικήσει τον ιό.

Η εταιρεία έλαβε το «πράσινο φως» από τις βρετανικές Ρυθμιστικές Αρχές για τη διεξαγωγή δοκιμής του πρωτογενούς φαρμάκου SNG001 σε ολόκληρη τη χώρα.

Το εισπνεόμενο φάρμακο που βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς εξέλιξης, χρησιμοποιείται ως θεραπεία για χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές διαταραχές (COPD), μια σοβαρή πνευμονική νόσο.

Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και να βοηθά στην καταπολέμηση του ιού. Περιέχει μια ουσία, η οποία ενεργοποιεί το σώμα να «μάχεται» κατά των ιών.

Είχε αναφερθεί σε μια ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πιθανές θεραπείες του COVID-19 τον περασμένο μήνα, ως η μόνη θεραπεία που εισπνέεται, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να τη διαχειρίζονται αυτόματα, μέσω ενός μικρού φορητού εξεαρτήματος που λειτουργεί με μπαταρία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στη δοκιμή, η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, οι μισοί ασθενείς θα λάβουν το φάρμακο και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Η αρχική έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της ίδιας πόλης και θα είναι το κέντρο που θα ηγείται της δοκιμής.

Ο Τομ Γουίλκινσον (Tom Wilkinson), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε ότι αν η δοκιμή έχει καλή εξέλιξη, τότε το φάρμακο κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να διατεθεί στον κόσμο πριν από το τέλος του έτους, δηλαδή σε μια περίοδο που οι ιώσεις θα ξεκινούν να εμφανίζονται ξανά σε μεγάλο βαθμό.