Παρουσιάστηκε το νέο iPhone 13 – Δεν ενθουσίασε το Apple Watch 7

Με κωδικό iPhone 13 (και όχι iPhone 14 όπως φημολογούνταν, καθώς κάποιοι υπέθεταν ότι η Apple θα απέφευγε τον κατ’ εξοχήν «γρουσούζικο» αριθμό), η νέα εκδοχή του αρχέτυπου smartphone, εξωτερικά δείχνει σχεδόν ίδια με την προηγούμενη. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σημαντικές αλλαγές, στα ηλεκτρονικά του εντόσθια. 

Ο επεξεργαστής είναι πλέον ο Α15 Bionic, 6πυρηνος ο οποίος περιλαμβάνει 15 δισ. μεμονωμένους ημιαγωγούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει τη δυνατότητα να εκτελεί 15,8 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο

Η Apple βελτίωσε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες εικονοληψίας του iPhone, τόσο σε ακίνητη όσο και κινούμενη εικόνα. Το iPhone 13 είναι εφοδιασμένο με δύο κάμερες ανάλυσης 12 Megapixel, ενώ έχει ενσωματωθεί το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας από την περσινή ναυαρχίδα, το iPhone 12 Pro Max. Στη λειτουργία βίντεο, προστέθηκε η λειτουργία Cinematic, ώστε το επίπεδο λήψης να φτάσει σε επίπεδα επαγγελματικής βιντεοσκόπησης.

H τιμολογιακή πολιτική της Apple για το νέο iPhone 13 διέψευσε τις «Κασσάνδρες» περί ακρίβειας. Το Mini ξεκινά από 699 δολ. στις ΗΠΑ, με χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων στο σκληρό δίσκο της συσκευής από 128 έως 512 Gigabyte.

Χάρη στον νέο επεξεργαστή A15 Bionic, ο οποίος είναι πιο οικονομικός σε ενέργεια, αλλά και σε συνδυασμό με μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας, το iPhone 13 έχει αυξημένη αυτονομία, κατά 1,5 ώρα για το Mini και 2,5 ώρες για το βασικό μοντέλο.

Σχετικά με το iPhone 13 Max και Max Pro, οι βελτιώσεις εστιάζονται στο εντελώς νέο σύστημα των τριών καμερών. Με έναν τηλεφακό 77 χιλιοστών, έναν ευρυγώνιο και έναν υπερευρυγώνιο, η εικονοληψία με τα κορυφαία μοντέλα του iPhone 13 διαφημίζεται από την Apple σαν εντελώς ασυναγώνιστη. Πολύ σημαντικό, είναι ότι όλες οι κάμερες ενισχύονται από το σύστημα νυχτερινής λήψης, το οποίο βελτιστοποιεί την ποιότητα της εικόνας υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, υπάρχει και το σύστημα Pro Motion, το οποίο εξομαλύνει την κινούμενη εικόνα, εξαλείφοντας το γνωστό φαινόμενο των pixel σε βίντεο.l

Καθώς τα iPhone 13 Max και Max Pro απευθύνονται σε επαγγελματίες κινηματογραφιστές, η Apple προσθέτει την επιλογή της χωρητικότητας σε αποθηκευτικό χώρο δεδομένων του 1 Terrabyte.

H Apple ισχυρίζεται ότι επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, για την παραγωγή των iPhone 13 Pro και Pro Max, χάρη στην εφαρμογή της ανακύκλωσης υλικών, έχουν εξοικονομηθεί 600 τόνοι πλαστικών.

Και, εν τέλει, ιδού οι τιμές όλων των διαθέσιμων iPhone στις ΗΠΑ: Το iPhone SE από 399 δολ., το iPhone 11 από 499 δολ., το iPhone 12 από 599 δολ., το iPhone 13 από 699 δολ. και το iPhone 13 Pro από 999 δολ. Σύντομα οι φίλοι του smartphone της Apple θα έχουν εικόνα των αντίστοιχων τιμών και στην Ελλάδα.

Apple Watch 7

Το Apple Watch 7 έχει 20% μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια στην οθόνη από τον προκάτοχό του και ανανεωμένο πλαίσιο.

Φορτίζεται 33% πιο γρήγορα από τα series 6 ενώ και η μέγιστη φωτεινότητα έχει αυξηθεί κατά 70%.

Αν και οι θαυμαστές των Apple Watch περίμεναν νέα χαρακτηριστικά , δυστυχώς αυτά δεν ήρθαν και οι αλλαγές αφορούν την όψη και όχι αυτά που περίμεναν , όπως περισσότερα health και fitness νέα χαρακτηριστικά που θα του έδιναν ένα προβάδισμα σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.

Πολυπόθητη θα ήταν και βελτίωση της μπαταρίας που δυστυχώς παραμένει πολύ περιορισμένη σε συγκριση με ανταγωνιστικά μοντέλα άλλων εταιρειών με τα οποία κυριολεκτικά ξεχνάς τον φορτιστή.