Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ηρώς Νικοπούλου «Το Θαύμα στην Εντατική»

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου της Διεύθυνσης ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου, οι Εκδόσεις ΑΩ και το Βιβλιοπωλείο «το Δέντρο» διοργανώνουν παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της καταξιωμένης εικαστικού και ποιήτριας Ηρώς Νικοπούλου, «Το θαύμα στην εντατική» (εκδόσεις ΑΩ, 2024)

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου και ώρα 20:00 στον χώρο του βιβλιοπωλείου «το Δέντρο» (οδός Θ. Σοφούλη 125)

Για την ποιήτρια και την νέα της συλλογή μιλούν: Σπύρος Στογιάννης, Ψυχολόγος και Αναστασία Ζέππου, Εκπαιδευτικός

Ποιήματα διαβάζουν: ο ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ 

και η Ηρώ Νικοπούλου

Στις κιθάρες: ο Αντώνης Λιοπύρης και ο Στάθης Σκανδαλίδης

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε το 1958 στην Νέα Σμύρνη όπου κατοικεί και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει κάνει εννέα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο και σε εικαστικά περιοδικά. Συγκαταλέγεται στο Εικαστικό Λεξικό των Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος-20ός αιώνας των εκδόσεων Μέλισσα (1999). Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές (Συλλογή της Βουλής των Ελλήνων, Συλλογή Βορρέ, Συλλογή Νίκας, Μουσείο ΟΣΕ, Ο.Η.Ε. Τhe Netherlands Red Cross, Amsterdam, Holland, κ.ά). Από το 1986 ασχολείται παράλληλα με την λογοτεχνία, έχει δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Από το 2010 συνδιευθύνει την ψηφιακή επιθεώρηση για το μικρό διήγημα “Πλανόδιον-Ιστορίες Μπονζάι” και επιμελήθηκε με τον Γιάννη Πατίλη τις ανθολογίες μικρού διηγήματος “Ιστορίες Μπονζάι” για τα έτη ’14, ’15, ΄16 (Γαβριηλίδης).

Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης. Ποιήματα, διηγήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό, ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Τουρκικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Φιλανδικά και Κροατικά. Στα Ισπανικά κυκλοφορεί μία ανθολογία ποιημάτων της με τον τίτλο “Acepciones de la Mirada” (2019, Padilla Libros Editores y Libreros, El arbol de la luz, Sevilla, σε μετάφραση του Jose Antonio Moreno Jurado).

Το 2019 το λογοτεχνικό περιοδικό Σίσυφος αφιέρωσε το 17ο τεύχος του στο ποιητικό και πεζογραφικό της έργο. Διετέλεσε μέλος και ταμίας του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων για δύο θητείες από το 2015-16 και 2017-2018. Επίσης, είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και του Κύκλου Ποιητών.

Απόσπασμα από την κριτική του Παντελή Μπουκάλα για «Το θαύμα στην εντατική», που δημοσιεύτηκε στο Νέο Πλανόδιον, 07-04-2024.

Ποίηση εντός του κοινωνικού χρόνου

..Τα ποιήματα της Νικοπούλου είναι εν-χρονισμένα, ή καλύτερα έγκαιρα, και εν-κοινωνισμένα. Βλέπουν κι ακούνε όσα μέχρις απελπισίας λυπηρά συμβαίνουν στο πεδίο Ελλάδα, στο πεδίο Ευρώπη, στο πεδίο Μεσόγειος, στο πεδίο πλανήτης. Ο «Μελισσοκόμος» της δεν θεωρητικολογεί -παραπέμποντας ας πούμε εμμέσως ή ευθέως σε μια ιδέα που αποδίδεται στον Αϊνστάιν, ότι με το τέλος των μελισσών θα επέλθει και το τέλος του σύμπαντος κόσμου- αλλά εδράζεται γερά στο περσινό δράμα του δάσους της Δαδιάς, στη Θράκη».

Pin It on Pinterest