Μία παραλίγο νέα τραγωδία στην ΠΑ λόγω Μνημονίου: Ο Θεός σώζει πιλότους RF-4E

Ένα αναγνωριστικό μαχητικό αεροσκάφος RF-4E της 110 Πτέρυγας Μάχης στην Λάρισα ηλικίας σχεδόν μισού αιώνα – από αυτά που έπρεπε να είχαν αποσυρθεί λόγω της άφιξης του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (40-60 μονάδες των οποίων η παράδοση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012 βάσει της ΜΔΔ που ίσχυε το 2008) – παραλίγο να καταστραφεί κατά την τροχοδρόμηση και να σκοτώσει το πλήρωμά του.

Ενα από τα παλιά λάστιχα του αεροσκάφους διαλύθηκε κατά την φάση τροχοδρόμησης και χάρη στην εμπειρία και την επιδεξιότητα των 2 χειριστών οι οποίοι κατάφεραν να ισορροπήσουν το αεροσκάφος δεν περιήλθε σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, και δεν ξέφυγε από τον άξιαν προσγείωσης.

Αν συνέβαινε αυτό, λόγω και της ταχύτητας της προσγείωσης το μαχητικό θα έστριβε από μόνο του και βέβαια η κεκτημένη ταχύτητα θα “κάρφωνε” στο έδαφος μία από τις δύο πτέρυγες.

Το πλήρωμα δεν θα είχε καμία πιθανότητα διαφυγής, λόγω του αιφνιδιαστικού του γεγονότος και του μηδενικού ύψους…

Πραγματικά, είναι οι περιπτώσεις που μόνο ένα “αόρατο χέρι” μπορεί να κρατήσει στον διάδρομο απο/προσγείωσης ένα μαχητικό…

Μετα από την παραλίγο τραγωδία, αποφασίστηκε να καθηλωθούν τα RF-4 της Λάρισας για να διερευνηθούν τα αίτια της βλάβης.

Τα RF-4E επρόκειτο να αντικατασταθούν από παλαιότερα F-16, μάλλον του Block 30 ή του Block 50, εξοπλισμένα με ατρακτίδια φωτοαναγνώρισης.

Τον επόμενο καιρό και χρόνια έχουμε δυστυχώς να δούμε πολλές τραγωδίες στην Πολεμική Αεροπορία, λόγω παλαιότητας του 50% του υλικού της.

Η κατάσταση είναι άσχημη και προϊόντος του χρόνου θα γίνει δραματική, τόσο στην Αεροπορία όσο και το Ναυτικό….

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest