Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την άγρα πελατών

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γ. Πάππου, ζητά με επιστολή του προς τον αστυνομικό διευθυντή Δωδεκανήσου, την οποία κοινοποιεί και στον εισαγγελέα, την εντατικοποίηση των ελέγχων

Την άμεση παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, προκάλεσε η έξαρση του φαινομένου της άγρας πελατών από μια μικρή μερίδα ασυνείδητων επαγγελματιών, η καταδικαστέα συμπεριφορά των οποίων είναι ικανή ωστόσο να πλήξει την εικόνα της περιοχής μας και να αποβεί εις βάρος του προορισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με επιστολή του στον αστυνομικό διευθυντή της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, την οποία κοινοποιεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ζητά να ενταθούν οι στοχευμένοι, και συστηματικοί έλεγχοι, βεβαιώνοντας σχετικές παραβάσεις για την άγρα πελατών και την ορθή λειτουργία καταστημάτων, με σκοπό την προστασία τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού μας.

Παραλλήλως, ο κ. Πάππου, αναγνωρίζει την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και μήνες σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έπληξε τα νησιά μας και όχι μόνο, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και τον σεβασμό των παραγωγικών τάξεων στο δύσκολο και επίπονο έργο που επιτελούν.

Την επιστολή κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Πάππου, προσωπικά στον Αστυνομικό Διευθυντή και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε εχθές Τετάρτη, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

Ακολουθεί η επιστολή:

Ρόδος, 19 Αυγούστου 2020

Α.Π. 776 / Α1/ 2

Προς : Αστυνομικό Διευθυντή

κ. Καληωράκη Μιχαήλ

Κοιν: – Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου

Κύριε Διευθυντά,

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ως κύριος εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων των νησιών μας, αισθάνεται την ανάγκη δια της επιστολής αυτής να σας εκφράσει τις ευχαριστίες του για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και μήνες σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας στην περιοχή μας, για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έπληξε τα νησιά μας και όχι μόνο.

Ωστόσο, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις έντονες ανησυχίες των επιχειρήσεων – μελών μας, σχετικά με το πρόβλημα της άγρας πελατών καθώς και της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς τις απαιτούμενες από τον Νόμο σχετικές άδειες και διαδικασίες.

Το θέμα της άγρας πελατών σε συνδυασμό με την κάκιστη συμπεριφορά των εργαζομένων σε αυτές καθώς και τις υπερβολικές χρεώσεις προϊόντων και υπηρεσιών, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, δημιουργώντας ανεπανόρθωτη ζημία στις επιχειρήσεις και δυσφήμιση για την εικόνα της Ρόδου μας. Επίσης η λειτουργία συναφών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς τις απαιτούμενες άδειες (κυρίως υγειονομικές) δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Κύριε Διευθυντά,

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ζητούμε όπως συνεχίσετε να πραγματοποιείτε και εντείνετε στοχευμένους ειδικούς και συστηματικούς ελέγχους, βεβαιώνοντας σχετικές παραβάσεις για την άγρα πελατών και την ορθή λειτουργία καταστημάτων, με σκοπό την προστασία τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού μας.

Η πιστή τήρηση του πλέγματος διατάξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της άγρας πελατών και να προστατευθούν οι καταναλωτές – τουρίστες από συναλλαγές με πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας ή άσκησης επαγγέλματος ή ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές.

Είναι φανερό, ότι μετά από όλους αυτούς τους μήνες οι άνθρωποι αυτοί, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας παλεύουν μόνοι τους, έχουν εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά. Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθειά σας και τον σεβασμό μας στο δύσκολο και πραγματικά επίπονο έργο σας.

Δεδομένου ότι η άγρα πελατών βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που αφ’ ενός πλήττει την εικόνα της χώρας μας και αφετέρου αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κρίνεται αναγκαία η παρέμβασή σας.

Μετά τιμής,

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου