Παρέμβαση του Β.Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής στο ΝΣ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του ΝΣ για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με τις τροποποιήσεις αυστηροποιούνται οι ποινές για ανθρωποκτονίες, βιασμούς, κακοποίηση ανηλίκων, εμπρησμούς ενώ εισάγεται και διάταξη για την παράνομη αλιεία με πλωτά μέσα τρίτων χωρών εντός τις αιγιαλίτιδας ζώνης ή των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι τα ακόλουθα :

«Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι γεγονός ότι οι αναθεωρήσεις των Κωδίκων και ιδιαίτερα του Ποινικού Κώδικα οφείλουν να υπακούουν μεθοδολογικά σε αληθινές και ώριμες καταστάσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Έτσι με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει πορίσματος που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία συστήθηκε τον Μάρτιο του 2020 για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά την έναρξη ισχύος τους την 1η.7.2019.

Όταν κατά τρόπο απροκάλυπτο, προκλητικό και κινούμενο στα όρια της δημοκρατικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες, πριν την εκλογική του συντριβή, επέβαλε την μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα και έβαλε τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης εγκληματιών που διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα.

Στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις, εξορθολογίζονται προβλεπόμενες ποινές, επαναφέρει σημαντικές διατάξεις, οι οποίες είτε είχαν καταργηθεί, είτε είχαν όπως προείπα, υποβαθμιστεί σε πλημμελήματα, επισύροντας χαμηλότερες ποινές και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Επιπλέον, εισάγονται διατάξεις με στόχο να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη διετία εφαρμογής των νέων κωδίκων και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια δικαίου.

Θεωρώ πολύ σημαντικές, από πλευράς δογματικής του ποινικού δικαίου, αυτές που υποβλήθηκαν για το ΝΣ από την Ένωση Ποινικολόγων και η οποία χαρακτήρισε ότι κινούνται σε σωστά πλαίσια και ανατρέπουν την μικρόψυχη και με μεγάλα λόγια αρνητική στο ΣΝ προσέγγιση της αντιπολίτευσης αγνοώντας για μια ακόμα φορά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Με την επαναφορά του αξιόποινου της απρόσφορης απόπειρας. Όχι της υπεραπλουστευμένης απόδοσης του όρου αλλά εκείνης όπως αναγνωρίζεται διεθνώς και παγιώνεται στο νομικού μας πολιτισμού. Κλασσικό παράδειγμα η είσοδος ενόπλου σε οικία προσώπου προκειμένου να κλέψει χρήματα, να απειλήσει τους κατοίκους και να ασκήσει πίεση και επειδή δεν βρίσκει τίποτα αποχωρεί . Είναι η περίπτωση δεδομένης απρόσφορης απόπειρας ληστείας που προφανώς έχουν συντελεστεί παράνομες ενέργειες . Σε άλλη περίπτωση θα έμενε ατιμώρητη. Ή θα ετιμωρείτο για κάτι υποδεέστερο και όχι για απρόσφορη απόπειρα ληστείας.

Πολύ χαρακτηριστικά, κατά την ακρόαση των φορέων, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ποινικολόγων αναφέρθηκε παραδειγματικά στην περίπτωση των ενόπλων που εισήλθαν στο δημαρχείο Αχαρνών και οι οποίοι έψαξαν να βρουν πολύτιμα  αντικείμενα και απήλθαν χωρίς  να μπορούν να τιμωρηθούν για απρόσφορη απόπειρα ληστείας.

Στην τιμωρία της βαριάς σωματικής βλάβης, ως εγκλήματος του αποτελέσματος δια του νόμου. Δίδοντας μάλιστα το παράδειγμα όπου, με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν κάποιος χτυπήσει έναν άλλο και το θύμα πέσει κάτω και υποστεί μια εγκεφαλική κάκωση η οποία τον αφήνει φυτό, αυτή η  πράξη επειδή  το βαρύτερο αποτέλεσμα οφείλεται σε αμέλεια του δράστη δεν μπορούσε να τιμωρηθεί, διότι με τον νέο κώδικα, η βαριά σωματική βλάβη έχει γίνει μόνο έγκλημα τελούμενο εκ προθέσεως και όχι ως εκ του αποτελέσματος έγκλημα.

Τέλος για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, ορθά επανέρχεται η δυνητική διακινδύνευση. Με τις νέες διατάξεις , θα τιμωρούνται οι πράξεις βαρύτερα, επειδή υπήρχε η δυνατότητα να κινδυνέψει άνθρωπος.

Σημαντική για τους νησιώτες μας αλλά και για όλους τους Έλληνες είναι η ποινικοποίηση της άσκησης αλιείας, δίχως άδεια της αρμόδιας αρχής, θα έλεγα να συμπληρωθεί της λέξης ελληνικής, εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης και των εσωτερικών υδάτων μας (άρθρο 398 ΠΚ) με σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο που φέρει σημαία τρίτης χώρας και η αντίστοιχη αναδιατύπωση και προσαρμογή στο άρθρο 398 ΠΚ του άρθρου 33 του Αλιευτικού Κώδικα (ν.δ 420/1970, Α’27).

Το νομοθετικό κενό που δημιούργησε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων κωδίκων, που αποτελούν εγγύηση για το κράτος δικαίου, αλλά και η αυξανόμενη εγκληματικότητα απαιτούν τη διαρκή επανεξέταση και προσαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων τόσο στον Ποινικό Κώδικα όσο και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπου συμπληρώθηκαν νομοθετικές παραλείψεις ή αστοχίες που η δικαστηριακή πρακτική έχει αναδείξει, με γνώμονα την προάσπιση των δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.

Με τις σκέψεις αυτές επιθυμώ και εγώ να σας συγχαρώ, κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ, για τη συστηματική, ορθολογική και αποτελεσματική σας παρέμβαση με γνώμονα τις αρχές αυτές .»

Pin It on Pinterest