Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τα προβλήματα των συνταξιούχων

Τρία σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας θέτει τα εξής ζητήματα:

1ον: Την καταβολή στις οργανώσεις των συνταξιούχων της παρακράτησης των συνδρομών υπέρ συνδικαλιστικών οργανώσεων συνταξιούχων.

Όπως είναι γνωστό, με τους νόμους 4387/2016 και 4611/2019 προβλέπεται η εκούσια παρακράτηση από τις συντάξεις 20 λεπτών του ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αποδίδονται στις συνταξιουχικές οργανώσεις. Προβλεπόταν, μάλιστα, ότι τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονταν σε ειδικό κωδικό του ΕΦΚΑ και θα αποδίδονταν στις συνταξιουχικές οργανώσεις με υπουργική απόφαση.

Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι συνταξιουχικές οργανώσεις και τα σωματεία να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης.

2ον: Την εξεύρεση βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης για το θέμα της καταβολής των αναδρομικών.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η αύξηση 7,75% των συντάξεων, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, είναι η πρώτη αύξηση συντάξεων που γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια. Με δεδομένες, όμως, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, επανέρχεται, το ζήτημα της καταβολής των αναδρομικών που θα αποτελούσε μια σημαντική οικονομική ανάσα για τους συνταξιούχους.

Πρόκειται για τις περικοπές που έγιναν το 2012 στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας συνιστούν αναδρομικά της περιόδου από τον Ιούνιο του 2015, που εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, μέχρι τον Μάιο του 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει νοικοκυριά και πολίτες, κάτι που όλοι αναμένουν να συμβεί με την καταβολή και των αναδρομικών έστω και σε βάθος χρόνου.

3ον:Την επιτάχυνση της καταβολής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Pin It on Pinterest

Share This