Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για να επιβληθούν κανόνες στη λειτουργία servicers και funds που έχουν τα δάνεια των πολιτών

Μια καίρια και ουσιαστική παρέμβαση από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, που ζητά να επιβληθούν κανόνες στη λειτουργία servicers και funds που έχουν τα δάνεια των πολιτών, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν περάσει στα funds δάνεια πολιτών και επιχειρήσεων ύψους άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με πρόταση-παρέμβασή του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο Μάνος Κόνσολας, επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για ζητήματα κακής συμπεριφοράς από την πλευρά των servicers που επικοινωνούν μαζί τους, αλλά και για πλημμελή ενημέρωση.

Ανάλογες διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το γεγονός ότι δεν αποδέχονται τις εναλλακτικές προτάσεις που καταθέτουν οι πολίτες για τη ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων, τις οποίες απορρίπτουν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας: «απόρριψη μακροχρόνιων ρυθμίσεων για την εξόφληση οφειλών και η απαίτηση άμεσης εξόφλησης των οφειλομένων, δεν συνιστούν ρεαλιστική λύση από τη στιγμή μάλιστα που οι δανειολήπτες, αποδεδειγμένα, δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άμεση εξόφληση.

Άλλωστε, δεν υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ρυθμίσεων οφειλών και αυτό λέει πολλά, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδας έχει επισημάνει την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τους servicers και τα funds προς τους οφειλέτες δανείων».

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και προβλέπει κανόνες για την προστασία των οφειλετών και η καταληκτική προθεσμία για την ενσωμάτωση της στην εθνική μας νομοθεσία είναι η 29η Δεκεμβρίου 2023.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση που θα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά και θα θέτει μια σειρά από πρόσθετους κανόνες για τη λειτουργία των funds και των servicers.

Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει μια σειρά υποχρεώσεων των funds απέναντι στους οφειλέτες που περιλαμβάνουν:

– Την ενημέρωση προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund.

– Την ενημέρωση των δανειοληπτών από το fund σε ό, τι αφορά στην αγορά των δανείων τους και την ανάθεση τους σε εταιρεία διαχείρισης.

– Την ορθολογική και τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών τόσο καταναλωτικών, όσο και επιχειρηματικών δανείων.

Σε όλες αυτές τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής οδηγίας, μπορούν να προστεθούν και ανάλογες προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα της απόρριψης των προτάσεων ρύθμισης οφειλών που καταθέτουν οι οφειλέτες χωρίς επαρκή αιτιολογία από την πλευρά των funds και των servicers.

Μάλιστα, ο κ. Κόνσολας, προτείνει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδας στην οποία θα μπορούσε να προσφύγει ο οφειλέτης σε αυτές τις περιπτώσεις που απορρίπτεται μια πρόταση ρύθμισης οφειλών που έχει καταθέσει και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να προχωρήσει στην άμεση εξόφληση της οφειλής του.

Pin It on Pinterest