Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τη νέα τουρκική πρόκληση στη Χάλκη

Παρέμβαση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση για την επικύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας νέα μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προχθές το βράδυ στην επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, πως σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια πυροδότησε σενάρια.

Η σημερινή ημέρα όμως είναι κρίσιμη και από επιχειρησιακής απόψεως, καθώς η Τουρκία επιμένοντας στην παράταση της παράνομης Navtex παίζει με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως σχολίασε με εμφανή ανησυχία και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Σήμερα μάλιστα ξεκινά και κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου- Γαλλίας- Ιταλίας στην περιοχή όπου κινείται το Oruc Reis.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες συναντήθηκε εκτός από τον κ.Μάας και τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Νέχαμερ, έχει στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους σαφές μήνυμα: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που ξεκινά στις 27 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα της τουρκικής Navtex.

Ήδη όμως τα ξημερώματα σήμερα σημειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση τη Χάλκη με τουρκική ακταιωρό που με προβολείς, ακτίνες λέιζερ και δημιουργώντας θόρυβο, προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που μετείχε σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και ο οποίος είχε τραυματιστεί. Στη συνέχεια μάλιστα η τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Αναμένεται φυσικά να αναφερθεί στη νέα αυτή πρόκληση ο πρωθυπουργός, αν και επισήμως το Μαξίμου δεν έχει επι του παρόντος επιβεβαιώσει αλλά ούτε διαψεύσει ή προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ανεπισήμως πάντως γαλάζια στελέχη σημειώνουν ότι το περιστατικό αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η Τουρκία κλιμακώνει και παίζει με τη φωτιά, καθώς και πως δεν είναι τα ελληνικά σκάφη που επιχειρούν επακουμβήσεις ή παρενοχλήσεις, αλλά τα τουρκικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή αλλά με ψυχραιμία, καθώς γνωρίζουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και έτσι να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με τη δική της ατζέντα και ενδεχομένως με τετελεσμένα.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ