Παρέμβαση Κόνσολα για έργα ανάδειξης και αποκατάστασης της αρχαίας Βρυκούς στην Κάρπαθο

Με παρέμβασή του στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, έπειτα από συνεργασία του το προηγούμενο διάστημα με την Έπαρχο Καρπάθου – ηρωικής Κάσου, κα. Πόπη Νικολαΐδου, ζητά την υλοποίηση των έργων ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούς στην Κάρπαθο, όπως προβλέπει σχετική μελέτη.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει στην Υπουργό σχετική επιστολή από τον Μάιο και επανέρχεται με Ερώτησή του τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν μεγάλης σημασίας και αναξιοποίητο αρχαιολογικό χώρο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες, ο οποίος όμως έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού τη χρηματοδότηση των έργων που προβλέπονται από τη μελέτη και περιλαμβάνουν:

– Καθαρισμό, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και περίφραξη.

– Διαμόρφωση μονοπατιών και κατασκευή καθιστικών για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.

– Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανση.

– Έργα συντήρησης και αποκατάσταση των μισογκρεμισμένων νεώτερων ξερολιθιών.

– Επισκευές κτισμάτων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων του ετήσιου πανηγυριού, του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, ένα από τα μεγαλύτερα της Ολύμπου, που διεξάγεται , παραδοσιακά στο συγκεκριμένο χώρο.

– Φυτεύσεις και παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου.

«Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα μεγάλο και αναξιοποίητο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την Κάρπαθο, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και σημείο αναφοράς για το νησί.

Η υλοποίηση της μελέτης, που παραμένει ανενεργή, εδώ και 10 χρόνια για την συνολική ανάδειξη και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας.