Παράσταση διαμαρτυρίας στη Ρόδο με μεγάλη αγωνία για τα κενά στα σχολεία – Φωτορεπορτάζ

Τεράστια τα κενά των εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα 

Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης στα νησιά της Δωδεκανήσου, με εκατοντάδες κενά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση. 

Σήμερα ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στη Ρόδο , με πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Δωδεκανήσου. Αν και η συμμετοχή ήταν μέτρια, τέθηκαν αξιόλογα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στη Ρόδο και στα νησιά μας.

Η παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Μαθητών των Νηπιαγωγείων – Δημοτικών – Γυμνασίων – Ενιαίου Λυκείου και ΕΠΑΛ, και την  Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου με κύριο αίτημα την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία. Επίσης διαδήλωσαν για το πρόβλημα καθαριότητας στα σχολεία, τη  μη καταβολή της 3ης και 4ης δόσης της κρατικής χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με την άρνηση τους για μόνιμους διορισμούς, αλλά και με τον αποκλεισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα με τα κενά να απαριθμούνται περίπου στα 500 στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Δωδεκανήσου και περίπου στα 300 στη Δευτεροβάθμια.
Σήμερα παραδόθηκε από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας  ψήφισμα με τα αιτήματα τους στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη στήριξη τους και πως κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καλυφθούν οι άμεσες και βασικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες της Δωδεκανήσου.
Αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών για τις κενές ώρες στα σχολεία, για το ωράριο που δεν καλύπτεται, μεγάλη αγωνία για το νηπιαγωγείο Γενναδίου που παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστό καθώς δεν υπάρχουν νηπιαγωγοί. Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση της νησιωτικότητας και των απομακρυσμένων περιοχών.
Τα σχολεία της περιοχής μας στα μέσα του Οκτωβρίου παραμένουν υποστελεχωμένα με την αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών να κορυφώνεται, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι τα κενά θα είχαν καλυφθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που πλέον επιβάλλεται να βρεθούν νέοι πόροι , καθώς τα νησιά μας αποκλείονται από τη χρηματοδότηση αλλά και στην ειδική αγωγή που απαξιώθηκε πλήρως με κενά οργανικών θέσεων.  Απορίας άξιο γιατί δεν είχαν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις καθώς ήταν εν γνώσει του Υπουργείου από το 2013 πως οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου , Δυτ. Μακεδονίας και Αττική εξαιρούνται από τις προσλήψεις.
Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Βασιλειάδης και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας κ .Ιωάννης Παπαδομαρκάκης  άκουσαν με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των συμμετεχόντων, συμφώνησαν απόλυτα με τα προβλήματα που υφίστανται στην παιδεία στην περιοχή μας αναλύοντας τα διεξοδικά και τόνισαν πως τα γραφεία είναι πάντα ανοιχτά για όλους. Ως διαχειριστές κάνουν ό,τι μπορούν και προσπαθούν να στελεχώσουν όλες τις κενές θέσεις. Τώρα αναμένονται κάποιες λίγες νέες προσλήψεις αναπληρωτών.  Ζητάνε και αυτοί με τη σειρά τους από το υπουργείο πλήρη κάλυψη των κενών με κάθε τρόπο χρηματοδότησης.
Η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονεών και Μαθητών κ. Ειρήνη Καραπάνου δήλωσε στο Rodosreport: “Η συμμετοχή λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος  που μεσολάβησε στην ανακοίνωση της σημερινής διαμαρτυρίας είναι ικανοποιητική , βέβαια η απήχηση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται καθώς πολλοί που ενδιαφέρονται δεν βρίσκονται εδώ λόγω ακατάλληλης ώρας. Είναι μια πρώτη κινητοποίηση γιατί τα κενά δεν πρόκειται να καλυφθούν άμεσα όπως φαίνεται. Η κατάσταση είναι τραγική, το νηπιαγωγείο στο Γεννάδι δεν έχει ανοίξει ακόμα. Δε θα παρατήσουμε την προσπάθεια μας, θα προχωρήσουμε και σε επόμενες κινητοποιήσεις , θα πραγματοποιηθεί και κάποια γενική συνέλευση για να οργανωθούν καλύτερα οι προσπάθειες μας. Υπάρχει κατανόηση από την πρωτοβάθμια, αλλά δυστυχώς και τα δικά τους χέρια είναι δεμένα”.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιώργος Γκουτζιαμάνης δήλωσε στο Rodosreport:” Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας έγινε για την κάλυψη των πολλών κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλά προβλήματα και παρότι έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις αναπληρωτών, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την έλλειψη ειδικοτήτων στα διευρυμένου ωραρίου σχολεία, στα ολοήμερα σχολεία και φυσικά στην ειδική αγωγή. Υπάρχει πρόβλημα με το πρόβλημα ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια μας. Με το καινούριο πρόγραμμα εξαιρείται η περιοχή μας κάτι που είναι πολύ άδικο. Δεν πρόκειται να στελεχωθούν οι σχολικές μονάδες μετά απ αυτή την εξέλιξη. Αυτό που ζητάμε είναι να βρεθούν άλλοι  τρόποι να γίνουν διορισμοί στην εκπαίδευση για να καλυφθούν τα κενά  και φυσικά πάντα ζητάμε μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για να λυθεί το πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Pin It on Pinterest

Share This