Παραλήρημα σύμβουλου Ερντογάν: «Θα πετάξουμε στη θάλασσα τους Αμερικανούς από την Αλεξανδρούπολη»

Σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα για διεθνείς σχέσεις και για τα ελληνοτουρκικά επιδόθηκε ο Μεσούτ Χακί Τσασίν, σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Τσασίν αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, και η αλήθεια είναι το… «χόντρυνε».

Ο σύμβουλος του προέδρου απείλησε με «λουκέτο» τις αμερικανικές βάσεις που λειτουργούν σε τουρκικό έδαφος αλλά και κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου για τα αμερικανικά πλοία.

«Μπορούμε να κλείσουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις για τα αμερικανικά στρατεύματα. Αφήστε τους Αμερικανούς να πάρουν το ραντάρ τους (σ.σ: εννοεί τα ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κούρετζικ). Άλλωστε αυτό το ραντάρ δεν δουλεύει για μας. Όπως και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το Ιντσιρλίκ δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο», ξεκίνησε την κουβέντα ο Τσασίν, προσθέτοντας:

«Για ποιο λόγο να προστατεύουμε τους Αμερικανούς στο Ιντζιρλίκ αφού οι ΗΠΑ ήδη πήραν πίσω τους πυραύλους Patriot από την Τουρκία; Ήδη έχουν μειώσει τα στρατεύματά τους εκεί.Υπάρχουν αμερικάνικες βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει πως “η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι καλύτεροι μας φίλοι”. Πώς όμως οι Αμερικανοί θα φέρουν τα πλοία τους όταν τα τουρκικά στενά κλείσουν;»

Τέλος, αναφέρθηκε και στην αμερικανική παρουσία σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη, απειλώντας πως με… απλά με δύο στρατιωτικά τάγματα «θα μάθουν τους Αμερικάνους να κολυμπάνε στο Αιγαίο»!

«Σχετικά με την Κρήτη. Το έχω πει 10 φορές παλιότερα για το νησί Κρήτη. Είναι ένα μικρό νησί με μήκος 260 χιλιόμετρα και πλάτος 65. Με την αεράμυνα των ΗΠΑ αναπτυγμένη εκεί δεν μπορούν να ελέγξουν την περιοχή. Ή στην Αλεξανδρούπολη (ελληνική πόλη όπου οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στήσουν ναυτική και αεροπορική βάση). Δύο τάγματα μας θα μπουν εκεί και θα μάθουν στους Αμερικανούς πώς να κολυμπάνε στα νερά του Αιγαίου», κατέληξε το παραλήρημα του Τσασίν.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ