Σε δικές τους παραλίες θα κάνουν πλέον μπάνιο τα δεσποζόμενα ζώα

Βάσει της ρύθμισης, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών,… μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Παραλίες ειδικά διαμορφωμένες για να μπορούν τα δεσποζόμενα ζώα να κάνουν μπάνιο, πρόκειται να δημιουργηθούν σε ολη την Ελλάδα, μετά απο πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει ενα χρόνιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα επιλύσει το ζήτημα της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων σε παραλίες, καθώς για χρόνια παρατηρούνταν μια αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας.

Βάσει της ρύθμισης, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas). Για την επιλογή των συγκεκριμένων παραλιών θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια, όπως μεταξύ άλλων, οι παραλίες αυτές να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» από τις ισχύουσες διατάξεις και να μη συμπεριλαμβάνονται παραλίες που ο λουόμενος καταβάλλει εισιτήριο σε αυτές.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή την Τρίτη, μετά την συνάντηση που είχε ο Μ. Βαρβιτσιώτης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, στους οποίους παρέθεσε το καθεστώς που ισχύει μέχρι τώρα και τόνισε έψαξε να βρει τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξε σ’ αυτή τη λύση. «Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν τη ιδιομορφία» υποστήριξε.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργού «ιστορική» που δίνει λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα χιλιάδων πολιτών. «Είναι, όμως, πολύ σημαντική και για το μήνυμα που εκπέμπει. Ένα μήνυμα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και προεκτάσεις» τόνισαν.

Να σημειωθεί οτι σύμφωνα με το ΥΝΑ το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα είναι: Οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή ζώων. Το κολύμπι κατοικίδιων, όμως, σε αυτές εξαρτιόταν από μη αντικειμενικά κριτήρια, που είχαν να κάνουν για παράδειγμα με την αισθητική ή τη φιλοζωία των λουόμενων.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr

Pin It on Pinterest