Ετοιμάζεται ο στρατός ! Παραγγελία χιλιάδων πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ με διόπτρες και τυφεκίων sniper

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από άπνοια πολλών ετών δείχνει να “τρέχει” πλέον, αλλά το ζήτημα είναι αν θα προφτάσουμε πριν μια μεγάλη κρίση φέρει τα αποτελέσματα των Ιμίων χάρη στο αυτοεμπάργκο οπλικών συστημάτων οπλικών συστημάτων που ισχύει από το 2005.

Μία από τις τελευταίες υπογραφές του Δ.Αβραμόπουλου αφορά την προμήθεια πολυβόλων εφόδου MINIMI διαμετρήματος 5,56 χλστ. για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού μέσω σύμβασης στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με διόπτρες νυχτερινής όρασης!

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια 2.230 πολυβόλων εφόδου MINIMI διαμετρήματος 5,56 χλστ. με ισάριθμες διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης και σημαντική ποσότητα πυρομαχικών (φυσίγγια σε ταινίες) και θα φτάσει τα 69 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας τον εξοπλισμό του Ελληνικού Στρατού με σύγχρονα πολυβόλα τα οποία αντικαθιστούν τα ΗΚ11Α1 (το κακό είναι ότι η ομάδα πεζικού με την μη αντικατάσταση του διαμετρήματος τωων 5,56 χλστ. στον φορητό οπλισμό της και την διατήρηση του G-3 θα εξοπλίζεται με δύο ειδών διαμετρήματα! Αλλη μία παγκόσμνια πατέντα του Ελληνικού Στρατού).

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ήδη σε υπηρεσία 3.070 πολυβόλα εφόδου του τύπου στο σύνολο τους εξοπλισμένα με διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης.

Εξ αυτών τα 750 MINIMI MK. 2 (σε δύο εκδόσεις με σταθερό και πτυσσόμενο κοντάκιο) με διόπτρες NS-467C κατασκευής της ελληνικής ΘΕΩΝ Αισθητήρες αποκτήθηκαν μέσω σύμβασης ύψους περίπου 9,5 εκατ. ευρώ και έχουν διατεθεί στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Τα υπόλοιπα 2.320 πολυβόλα εφόδου MINIMI Mk. 2 με ισάριθμες διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης τρίτης γενεάς NS-685C (επίσης κατασκευής της ΘΕΩΝ Αισθητήρες) και σημαντική ποσότητα φυσιγγίων σε ταινίες αποκτήθηκαν μέσω σύμβασης ύψους 61,8 εκατ. ευρώ που ανατέθηκε στα ΕΑΣ την 11η Ιανουαρίου 2006.

Σημειώνεται επίσης, ότι τα πολυβόλα εφόδου MINIMI κατανέμονται ανά δύο σε κάθε ομάδα πεζικού (αντικαθιστώντας τα H&K HK-11) αυξάνοντας δραματικά όχι μόνο την ισχύ πυρός αλλά και τη δυνατότητα μάχης κατά τη νύκτα λόγω της μεγάλης μεγέθυνσης (6x) της διόπτρας τους που επιτρέπει τον εντοπισμό, αναγνώριση και εμπλοκή στόχων.

Ταυτόχρονα το γεγονός ότι δεν είναι θερμικές αλλά ενισχύουν τον αστρικό φωτισμό βοηθά στην ευκολία συντήρησής τους και την απουσία περιτών απαρτίων.

Τέλος, με την ανάθεση της νέας σύμβασης θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι καλύπτονται με το παραπάνω οι ανάγκες όλων των μονάδων του Ελληνικού Στρατού σε πολυβόλα εφόδου ο οποίος πλέον τυποποιείται σε ένα μοναδικό τύπο με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση και τη συντήρηση. Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί και η ολοκληρωμένη προσέγγιση που ακολουθήθηκε καθώς εκτός των όπλων παραγγέλλονται οι διόπτρες του και τα πυρομαχικά τους.

Επίσης πληροφορούμαστε ότι υπήρξε παραγγελία τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών διαμετρήματος 7,62 χλστ. συγκεκριμένα 20 όπλων της εταιρείας British Accuracy για τις ειδικές δυνάμεις (μάλλον για το ΕΤΑ). Εδώ θα συμφωνήσουμε με την κίνηση, αλλά θα διαφωνήσουμε με την επιλογή καθώς το διαμέτρημα 0,308 της συγκεκριμένης εταιρείας είναι παρωχημένο: Βάλλει αποτελεσματικό κατά στόχων 600 μέτρων μόλις.

Η ορθή επιλογή θα ήταν το LAPUA 0,338 που χρησιμοποιούν και οι τoυρκικές ειδικές δυνάμεις με βεληνεκές 1500 μέτρα περίπου.

Για 8.000 ευρώ το τυφέκιο που προβλέπεται για την συγκεκριμένη δαπάνη, η λύση έπρεπε αν είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που τελικά προτιμήθηκε…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr