Παρά την κρίση υπάρχει επάρκεια προϊόντων και αγαθών στην τοπική αγορά

Παρά την εξελισσόμενη κρίση υπάρχει επάρκεια προϊόντων και αγαθών στην τοπική αγορά και η διαμόρφωση των τιμών κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι προμήθειες και η τροφοδοσία των νοικοκυριών δεν εμφανίζουν προβλήματα και οι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις διάθεσης τροφίμων που συνεχίζουν να λειτουργούν για το σκοπό αυτό. Ελάχιστα είδη όπως τα αντισηπτικά πράγματι εμφανίζουν έλλειψη όμως στα προϊόντα διατροφής υπάρχει επάρκεια.

Για το σκοπό αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης είχε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εμπορίου Δωδεκανήσου κ. Χρήστο Καραϊσαρίδη για την λειτουργία της τοπικής αγοράς ως προς το θέμα της επάρκειας αγαθών.

Όπως διαπίστωσε το Τμήμα Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου που στις 31-03-2020 κινήθηκε από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι στην αγορά της Ρόδου και επισκέφτηκε εμπορικά καταστήματα, κρεοπωλεία, οπωροπαντοπωλεία και επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων. Παράλληλα έγινε έλεγχος των τιμών που κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα ενώ συζητήθηκε με εμπόρους και επαγγελματίες το θέμα της ομαλής τροφοδοσίας των καταστημάτων τους ή τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις προμήθειές τους όπου και εκεί δεν διαπιστώθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το θέμα των αντισηπτικών είναι γενικότερο και αφορά την επικράτεια και όντως υπάρχουν ελλείψεις αλλά η κάλυψη του κενού αυτού δεν εξαρτάται από την τοπική αγορά αλλά είναι συνολικό θέμα που απασχολεί και το αρμόδιο Υπουργείο.

Παράλληλα η Διεύθυνση Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας παρακολουθεί την διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων καθώς η μείωση της τιμής του πετρελαίου επιφέρει και την αντίστοιχη μείωση στην τιμή διάθεσης στους καταναλωτές. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει συντονισμός με το Υπουργείο, το οποίο διενεργεί αυτοτελείς ελέγχους με κλιμάκιά του και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πτώση και διολίσθηση των τιμών το τελευταίο διάστημα και τούτο πρέπει να αποτυπωθεί σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, λαμβανομένου υπόψιν του κόστους μεταφοράς σε κάθε νησί και καλούνται οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο να ακολουθούν τις σχετικές εγκυκλίους και την πτωτική διαμόρφωση των τιμών.

Ο κ. Φλεβάρης συνομιλώντας με τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που συνάντησε ανέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή, ο Περιφερειάρχης και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας βιώνουν την πρωτοφανή και πολύ δύσκολη κατάσταση που προκάλεσε η κρίση του Covid-19 σε όλους και προσπαθούν παραμένοντας στην θέση τους να εργαστούν και να υπηρετήσουν τα νησιά μας και τους ανθρώπους τους. Όλος ο κόσμος από την μια μέρα στην άλλη βρέθηκε στην δίνη της πανδημίας και των συνεπειών της, η οποία πλήττει εκτός από τον πληθυσμό και την οικονομία. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος υποφέρει και παλεύει σε έναν άνισο αγώνα να σταθεί όρθιος.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως του χονδρικού εμπορίου έχουν προμηθευτεί ευπαθή προϊόντα για να τα διαθέσουν σε τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα και γενικά στην τουριστική οικονομία που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Η θέση των ανθρώπων αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτούνται μέτρα στήριξής τους που να είναι αποτελεσματικά και αυτό ισχύει για όλες γενικά τις επιχειρήσεις που πλήττονται σε όποιον κλάδο και αν ανήκουν.

Από συζητήσεις με επιχειρηματίες της αλυσίδας του χονδρικού εμπορίου, από δημοσιεύματα αλλά κυρίως λόγω της ίδιας της ευπαθούς φύσης των προϊόντων κάποια αγαθά οδηγούνται μέρα με την ημέρα προς την ημερομηνία λήξης τους. Αυτά τα προϊόντα είναι κρίμα να οδηγηθούν στα σκουπίδια και να μετατραπούν από αγαθά σε απορρίμματα. Μέσα στον πόνο και την απόγνωσή τους για την απροσδόκητη ζημία και καταστροφή και αφού καταγραφούν τα προϊόντα για την διεκδίκηση αποζημίωσης θα μπορούσαν οι συμπολίτες μας επιχειρηματίες να δωρίσουν και να διαθέσουν πριν την λήξη τους όσα από τα προϊόντα αυτά δεν επιστρέφονται και δεν αντικαθίστανται, στο κοινωνικό παντοπωλείο, στο ορφανοτροφείο, στο γηροκομείο, σε φιλανθρωπικά σωματεία ή όπου αλλού κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη. Εκεί θα πιάσουν τόπο. Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά αποτελούν πάντα έναν πρόσφορο δρόμο για να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.