Παπαευαγγέλου: 20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι ένα χρόνο έπειτα από την ανακήρυξη της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο μετράμε 2,5 εκατ. θανάτους και 120 εκατ. κρούσματα.

Στη χώρα μας το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές περιοχές, κυρίως πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, παρά τα μέτρα: κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και αλλού.

Ο κυλοιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα είναι πλέον πάνω από 2.100. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν κατά μέσο όρο 45.000 τεστ ανά ημέρα, με το δείκτη θετικότητας στο 4,5. Είναι η πρώτη φορά το 2021 που ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το όριο του 4.

Σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως στην Αττική, ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 7%.

Στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20.000 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 10.000 στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρουσιάζει ο Πειραιάς – ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης- ο οποίος εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στη χώρα και συνεχιζει να επιβαρύνεται.

Συνολικά 4.032 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες λόγω κορωνοϊού, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην Αττική. Εκτίμησε δε ότι η πίεση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 92%.

Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι κατηγορίες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει εμφανής μείωση του αριθμού των νησηλευομένων ηλικίας άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, γεγονός που αποδίδεται «προφανώς στους εμβολιασμούς».

Ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) είναι «σταθερά και παντού» πάνω από 1, γεγονός που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός είναι ανοδική πορεία.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι η διασπορά οφείλεται στον συγχρωτισμό ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους: σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, ενώ ισχυρή παραμένει η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Για το  λόγο αυτό η Επιτροπή εισήγηθηκε τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Στις επιβαρυμένες περιοχές, λίγα κρούσματα οφείλονται σε συρροές«αφού ο ιός είναι παντού», είπε χαρακτηριστικά.