Παντζάρια τα θαυματουργά – Πολύτιμοι σύμμαχοι του οργανισμού απέναντι σε σοβαρές ασθένειες

Είτε τα βράσετε ολόκληρα, είτε τα βάλετε ως βασικό συστατικό σε μία σούπα, ή σε μία σαλάτα, είτε πιείτε το χυμό τους, τα παντζάρια, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σας, αφού είναι χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά αλλά και γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Μέσα από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι, μπορούν να σας βοηθήσουν σε σημαντικούς τομείς της υγείας σας, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η άνοια και η δυσκοιλιότητα.

  • Θρεπτική αξία

​Ένα φλιτζάνι από παντζάρια περιέχει 58 θερμίδες, 13 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης και 4 γρ. ινών) και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Παρέχει το 1% των ημερήσιων αναγκών του μέσου ατόμου σε βιταμίνη Α, το 2% σε ασβέστιο, το 11% της βιταμίνης C και το 6% του σιδήρου. Τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή φολλικού οξέος και μαγγανίου, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β-6, παντοθενικού οξέος, χολίνης, βεταίνης, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου. Ακόμα, τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικά νιτρικά οξέα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο συνεισφέρουν με τόσο αποτελεσματικό τρόπο σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης υγείας.

  • Υγεία της καρδιάς και αρτηριακή πίεση

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension, έδειξε ότι, η κατανάλωση μισού λίτρου από χυμό παντζαριών την ημέρα, μείωσε αισθητά την αρτηριακή πίεση σε ομάδα υγιών εθελοντών. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και δεύτερης έρευνας του 2010, όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χυμός παντζαριών μειώνει την υπέρταση και σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα.

  • Άνοια

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι, ο χυμός από παντζάρι βελτιώνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι την εξέλιξη των συμπτωμάτων της άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ροή αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και αυτό οδηγεί σε γνωστική εξασθένηση και άνοια. Ο χυμός από παντζάρι (ως μέρος μια διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά οξέα) βελτιώνει την ροή του αίματος (και άρα του οξυγόνου) σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου.

  • Διαβήτης

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, που είναι γνωστό ως α-λιποϊκό οξύ και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με διαβήτη.

  • Δυσκοιλιότητα

Η μεγάλη περιεκτικότητα των παντζαριών σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος, περιορίζοντας τις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

  • Φλεγμονή

Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρα θρεπτικό συστατικό στο παντζάρι, που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης να διατηρηθεί η δομή των κυτταρικών μεμβρανών, συμβάλλει βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Pin It on Pinterest