Η φετινή αντιπυρική περίοδος συνεχίζει να αφήνει βαρύ αποτύπωμα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, 634.473 εκτάρια έχουν καεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή του 2026 έως και τις 27 Αυγούστου.
Τα δεδομένα του EFFIS, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Copernicus Emergency Management Service και υλοποιείται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι η φετινή χρονιά παραμένει σαφώς πιο επιβαρυμένη από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής βρίσκεται κάτω από τα ακραία επίπεδα του 2025, της χειρότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί στην ΕΕ.
Μέχρι τις 27 Αυγούστου είχαν εντοπιστεί 1.840 πυρκαγιές άνω των 30 εκταρίων, ενώ την ίδια ημερομηνία το 2025 είχαν καταγραφεί 1.924.Σχεδόν διπλάσια καμένη έκταση από τον μέσο όρο
Η πιο χαρακτηριστική σύγκριση αφορά την έκταση που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές.
Στις 26 Αυγούστου 2026 η συνολική καμένη έκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν σε 634.022 εκτάρια. Ο μέσος όρος της αντίστοιχης περιόδου για τα προηγούμενα 20 χρόνια, από το 2006 έως το 2025, ήταν περίπου 313.246 εκτάρια.
Αυτό σημαίνει ότι η φετινή καμένη έκταση είναι περίπου διπλάσια από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το 2026 παραμένει μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία αυτά δεν σημαίνουν ότι όλες οι χώρες έχουν επηρεαστεί στον ίδιο βαθμό. Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή και επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, την ξηρασία, τους ανέμους, την κατάσταση της βλάστησης και την ανθρώπινη δραστηριότητα.Γιατί έχει σημασία για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια
Η εικόνα έχει άμεσο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια από τις ευρωπαϊκές ζώνες όπου οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να δημιουργήσουν πολύ επικίνδυνες συνθήκες πυρκαγιάς μέσα στο καλοκαίρι.
Η εβδομαδιαία πρόγνωση του EFFIS για το διάστημα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2026 δείχνει πολύ υψηλό έως ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σε μια ευρεία ζώνη που εκτείνεται από την κεντρική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και ανατολικότερα.
Παράλληλα, οι προβλέψεις για την εβδομάδα από 31 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου δείχνουν θερμότερες από τις κανονικές συνθήκες σε τμήματα της Ιταλίας και των Βαλκανίων, ενώ σε αρκετές περιοχές αναμένονται και βροχοπτώσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο.
Αυτές οι συνθήκες μπορούν να αυξήσουν την ευφλεκτότητα της βλάστησης και να δυσκολέψουν την κατάσβεση όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά, χωρίς όμως να σημαίνει ότι μια φωτιά θα εκδηλωθεί αναγκαστικά. Η έναρξη μιας δασικής πυρκαγιάς εξαρτάται από πολλούς επιπλέον παράγοντες.Το 2025 παραμένει η χειρότερη χρονιά
Παρά τη δύσκολη εικόνα του 2026, τα φετινά στοιχεία μέχρι τα τέλη Αυγούστου παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα του 2025.
Μέχρι τις 27 Αυγούστου 2025 είχαν καεί περίπου 984.559 εκτάρια, ενώ ολόκληρη η περσινή περίοδος κατέληξε στη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει το EFFIS για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σύγκριση, ωστόσο, δεν μειώνει τη σοβαρότητα της φετινής κατάστασης. Το γεγονός ότι το 2026 παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο δείχνει πόσο εύκολα οι ευρωπαϊκές πυρκαγιές μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις όταν συνδυάζονται παρατεταμένη ζέστη, έλλειψη βροχοπτώσεων και ξηρά καύσιμη ύλη.Η ευρωπαϊκή περίοδος πυρκαγιών αλλάζει
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια ότι η περίοδος υψηλού κινδύνου δεν περιορίζεται πλέον τόσο αυστηρά στους παραδοσιακούς καλοκαιρινούς μήνες.
Σε αρκετές περιοχές σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώνονται νωρίτερα την άνοιξη ή αργότερα το φθινόπωρο, ενώ οι μεγάλες περίοδοι ζέστης και ξηρασίας μπορούν να παρατείνουν το διάστημα κατά το οποίο τα δάση και οι θαμνώδεις εκτάσεις παραμένουν ευάλωτα.
Η κλιματική αλλαγή θεωρείται σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα και την ένταση των συνθηκών πυροκαιρού σε πολλές περιοχές, όμως δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία των πυρκαγιών. Η έναρξη και η εξάπλωσή τους επηρεάζεται επίσης από τη διαχείριση της γης, την ανθρώπινη δραστηριότητα, την εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων, τη συσσώρευση καύσιμης ύλης και τις τοπικές καιρικές συνθήκες.Τι σημαίνουν πρακτικά τα νέα δεδομένα
Τα στοιχεία του EFFIS υπογραμμίζουν ότι η πρόληψη παραμένει εξίσου κρίσιμη με την καταστολή.
Η έγκαιρη απομάκρυνση καύσιμης ύλης, η διαχείριση της βλάστησης, η προστασία κρίσιμων υποδομών, η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η αξιοποίηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο μεγάλων καταστροφών.
Για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η αξία της συνεχούς παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Το EFFIS ανανεώνει καθημερινά τα στοιχεία του και επισημαίνει ότι οι αριθμοί μπορεί να διορθώνονται όταν διατίθενται πιο ακριβείς δορυφορικές εικόνες. Επομένως, οι τιμές που αναφέρονται αποτελούν την καλύτερη διαθέσιμη εκτίμηση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία και όχι το τελικό απολογιστικό αποτέλεσμα της χρονιάς.
Η επίσημη ενημέρωση του Joint Research Centre και του EFFIS είναι διαθέσιμη εδώ: https://joint-research-centre.
Διαβάστε επίσης: Όλα τα νέα της ημέρας στο Rodosreport.gr

