Πανέτοιμοι για καταρρίψεις τουρκικών μαχητικών: Αιφνιδιαστική μετακίνηση συστοιχιών Patriot – «Στοχοποιούν» Ρόδο και Ρω οι Τούρκοι

Οπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Star, υπάρχει μετακίνηση συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στην Αττική ενώ άλλα οπλικά συστήματα μεταφέρονται για την ενίσχυση των πρώτων γραμμών άμυνας της χώρας. Είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων χθες το βράδυ (ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ΑΓΕΝ, Νίκος Τσούνης, ΓΕΑ, Χρ. Χριστοδούλου).

Αίσθηση προκαλούν οι εντυπωσιακές εικόνες που διασφάλισε ο ρεπόρτερ του Star, Βάιος Σύρρος, από μετακίνηση συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στην Αττική.

Όπως θα δείτε και στο Βίντεο, η μεταφορά τους έγινε το πρωί της Τετάρτης από στρατόπεδο στην Ανατολική Αττική, και μάλιστα μπρος στα μάτια δεκάδων σαστισμένων οδηγών που κινούνταν εκείνη την ώρα στην Λεωφόρο Λαυρίου, στο ύψος της Κερατέας.

Χρειάστηκε μάλιστα η συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας για να μπορέσουν να φτάσουν στο χώρο της άσκησης, η οποία είχε ως σενάριο την αντιαεροπορική θωράκιση μεγάλου αστικού κέντρου, όπως είναι η Αθήνα.

Να επισημάνουμε ότι οι πύραυλοι Πάτριοτ χρησιμοποιούνται για αντιπυραυλική και αντιαεροπορική προστασία ευαίσθητων εγκαταστάσεων όπως είναι διυλιστήρια, αεροδρόμια, και άλλα σημαντικές υποδομές μιας χώρας.

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)

το Ραντάρ (Radar Set)

το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και

τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Χαρακτηριστικά Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
Τύπος: PHASED ARRAY
Κάλυψη: 120°
Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ
Χαρακτηριστικά Εκτοξευτήρα M-901 Launching Station
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Τετραπλός εκτοξευτήρας Α/Α βλημάτων
Τύποι Βλημάτων
MIM-104D GEM (Guidance Enhanced Missile)
MIM-104B SOJC (Stand-Off Jammer Counter)
MIM-104A
Επιδόσεις:
Μέγιστη Ταχύτητα: 3+ Mach
Επιτάχυνση: 30 g
Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 24 χλμ
Μέγιστη εμβέλεια: 160 χλμ
Βάρος Κεφαλής: 90 κιλά

Χθες στο Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο Άμυνας. Είναι μία εξέλιξη που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, τους φόβους και τις ανησυχίες, όπως και την ετοιμότητα που θα πρέπει να υπάρξει προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί το Συμβούλιο αυτό και ως «πολεμικό συμβούλιο».

Στο Συμβούλιο κατ αρχήν συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία με τους τέσσερις Αρχηγούς και ορισμένους επιτελείς τους. Τα θέματα που απασχόλησαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν πολύ συγκεκριμένα και είχαν να κάνουν με την ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου έγινε επίσης συζήτηση για συγκεκριμένες ελλείψεις που υπάρχουν όσον αφορά στα οπλικά συστήματα και για το πως αυτές θα καλυφθούν άμεσα.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Άμυνας η ατζέντα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν πολύ σοβαρή και κρίσιμη, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά αποφασίστηκε Εκτακτη άσκηση «Καταιγίδα» με τον Ερντογάν αργότερα να απαντά με έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Τούρκοι από ότι φαίνεται όμως έχουν «χωρίσει» το Αιγαίο και εφαρμόζουν με προκλητικό συνάμα τρόπο μια συνεχή αμφισβήτηση της ελληνικής εναέριας και θαλάσσιας κυριαρχίας ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Οι Τούρκοι προκαλούν πλέον ανοικτά εφαρμόζοντας πολιτική «ελέγχου» του μισού Αιγαίου σε αέρα και θάλασσα , κάνοντας δημόσιες πλέον τις απόψεις τους μετά και την δήλωση Τσαβούσογλου περί ασαφών θαλάσσιων συνόρων.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα AKSAM σε πρωτοσέλιδο άρθρο της κατηγορούσε την ελληνική πλευρά με αφορμή  το  γνωστό περιστατικό πάνω από την Ρόδο με το ελικόπτερο Σινούκ στο οποίο επέβαιναν Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί και ο Α/ΓΕΣ.

Η εφημερίδα του Ερντογάν θεωρεί καταρχήν ως ημερήσια διάταξη το περιστατικό στον «διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Ρόδο , καθώς και την «νόμιμη» ( για τους ίδιους) αποστολή δύο τουρκικών μαχητικών F-16 που παρακολουθούσαν στενά  το ελικόπτερο  CH-47 Chinook, το οποίο πετούσε στο Αιγαίο, μαζί με τον Έλληνα Αρχηγό και  16 ανώτερους διοικητές.

Η Τουρκία επικαλείται το «διεθνές δίκαιο» το οποίο βέβαια το ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Η σημερινή όμως συνεδρίαση και ανακοίνωση του τουρκικού ΣΕΑ αλλάζει πολλά.

Πηγή : pentapostagma.gr

Pin It on Pinterest