– Οι Σκοπιανοί επανέρχονται και προκαλούν εκ νέου, στην… σταθερή γραμμή τους με τον Μέγα Αλέξανδρο
– Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων μετονομάστηκε σε Παλάτι “Αλέξανδρος ο Μακεδόνας”!
– Σε πλακέτες του μουσείου γράφουν πως “ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού”!
– Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι “Σκόπια 2014”
Δεν έχουν τελειωμό οι προκλήσεις των Σκοπιανών. Συνεχίζονται και… εντείνονται, ενώ τις περισσότερες φορές στο προσκήνιο βρίσκεται το όνομα του Βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σε Παλάτι “Αλέξανδρος ο Μακεδόνας” (“Alexander of Macedon” Palace) μετονομάσθηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Στο κτίριο του μουσείου τοποθετήθηκαν πλακέτες στη γλώσσα της ΠΓΔΜ και στα αγγλικά, στις οποίες αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».
Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι “Σκόπια 2014” (ή “σχέδιο εξαρχαϊσμού” κατά τους επικριτές του) και το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και την τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).
Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) ο οποίος διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.
Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα. Στο νέο μουσείο εκτίθενται και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ