Δένδρα 300 εκ. ετών «αναδύθηκαν» σε ακτή της Ισπανίας

Η ακτή της Καντάμπρια στη βόρεια Ισπανία κρύβει όπως φαίνεται έναν εκπληκτικό παλαιοντολογικό θησαυρό.

  
Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη βόρεια Ισπανία έφερε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη. Η κακοκαιρία μετακίνησε μεγάλες ποσότητες άμμου και άλλων υλικών από ακτή της Καντάμπρια στα περίχωρα της πόλης Σαντατέρ. Η μετακίνηση αυτή αποκάλυψε καλοδιατηρημένα απολιθώματα πανάρχαιων όπως αποδείχτηκε δένδρων.
Επιστήμονες του γειτονικού Πανεπιστημίου του Οβιέδο μελέτησαν τα δένδρα και η χρονολόγηση έδειξε ότι έχουν ηλικία 300 εκ. ετών. Πρόκειται δηλαδή για δένδρα που προϋπήρχαν των δεινοσαύρων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η περιοχή όπου βρέθηκαν τα δέντρα την εποχή εκείνη βρισκόταν στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη και αργότερα η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών την έφερε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στην περιοχή εκείνη την εποχή εκτός από τα δένδρα που ανακαλύφθηκαν υπήρχαν άγνωστα, «εξωτικά», όπως τα χαρακτηρίζουν, είδη φυτών καθώς και κάποια πρώιμα είδη ζώων. Πιστεύουν επίσης ότι πιθανότατα στην περιοχή υπάρχουν και άλλα σχετικά ευρήματα και για αυτό πρέπει να γίνουν νέες έρευνες εκεί.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This