Κάθε χρόνο, στις 25 Οκτωβρίου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού. Αυτή η ημέρα αποτελεί ευκαιρία να ενημερωθούμε για την ασθένεια και τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως.
Δυστυχώς, κανείς δεν πρέπει να εθελοτυφλεί σχετικά με αυτή την ασθένεια, αφού όλοι είμαστε εν δυνάμει “υποψήφιοι”. Ούτε, όμως, πρέπει να το βάζουμε κάτω και να δεχόμαστε μοιρολατρικά το μέλλον. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η καλύτερη τακτική είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι: “Τον Καρκίνο Μαστού τον Σεβόμαστε – Δεν τον Φοβόμαστε”.
Η Σκληρή Αλήθεια με Στοιχεία
Αρχικά, ας ρίξουμε μία ματιά στα παγκόσμια στατιστικά του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του μαστού αφορά κυρίως τις γυναίκες, με ποσοστό εμφάνισης, που ανέρχεται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Οι ασθενείς είναι περίπου 685.000, ενώ οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού φτάνουν τα 600.000 ετησίως.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Ογκολογικών Ερευνών, περίπου 7.000 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται ετησίως, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια, ανέρχονται σε περίπου 1.200.
Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει αποδέκτες 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών στην Ελλάδα και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε 15.317 γυναίκες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση αυτού του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες 45-74 ετών.
Η Πρόληψη Είναι το Κλειδί
Ευτυχώς, ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια, που μπορεί να προληφθεί και η ενημέρωση είναι ο βασικός παράγοντας. Ας δούμε περιληπτικά ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης::
- Αυτοεξέταση του Μαστού
Κανείς δε γνωρίζει το σώμα μας καλύτερα από εμάς. Για τον λόγο αυτό, οι γυναίκες κάθε ηλικίας πρέπει να εξετάζουν μόνες τους τακτικά το στήθος τους, μήπως ανιχνεύσουν οποιεσδήποτε αλλαγές. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την ψηλάφηση και την αναζήτηση ανωμαλιών, όπως κύστες, σκληρές περιοχές ή αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού. Αν ανιχνεύσετε οποιαδήποτε τέτοια ανωμαλία, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
- Μην Ξεχνάτε τις Κλινικές Εξετάσεις
Οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο είναι σημαντικές. Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται κλινικά και να υποβάλλονται σε μαστογραφίες και άλλες απαραίτητες εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού τους και την ηλικία τους. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, αφού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από την ασθένεια μέχρι και 30%.
- Υιοθετείστε Έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής
Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση του σωστού βάρους και στην αποφυγή της παχυσαρκίας, που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
- Να Είστε Ευαισθητοποιημένες
Η ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η γενετική προδιάθεση, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου, πριν ακόμη αναπτυχθεί η ασθένεια.
- Ακολουθήστε Ευλαβικά τις Οδηγίες του Γιατρού σας
Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε ανωμαλίες στην αυτοεξέταση, τις κλινικές εξετάσεις ή τη μαστογραφία, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές και τις οδηγίες του γιατρού σας για επιπλέον εξετάσεις και θεραπεία.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση για τον καρκίνο του μαστού, καθώς η ανίχνευση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο και η αντιμετώπισή της αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς ανάρρωσης. Αν αγνοείτε την αλήθεια, έχετε λιγότερες πιθανότητες να θεραπευτείτε από το να κερδίσετε σε 1000 free slots games egt.
H Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού αποτελεί μία υπενθύμιση ότι η πρόληψη και η ενημέρωση αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία στη μάχη ενάντια σε αυτή την “ύπουλη” ασθένεια. Είναι καθήκον μας να ενθαρρύνουμε την ευαισθητοποίηση και να προωθήσουμε την πρόληψη, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και να δώσουμε στις γυναίκες την καλύτερη δυνατή προοπτική για υγιή και ευτυχισμένη ζωή.