Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Τρίτης Ηλικίας – Στο πλευρό των ηλικιωμένων ο Δήμος Ρόδου

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Τρίτης Ηλικίας

Η 1η Οκτωβρίου κάθε έτους υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1990 ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να δέχεται την οργανωμένης μορφής φροντίδα που χρειάζεται, στόχος της δημοτικής αρχής, είναι η καλύτερη διαβίωση των ηλικιωμένων- φιλοξενουμένων σε κάθε δομή του Δήμου μας, η κοινωνικοποίηση τους, η εξωστρέφεια προς την τοπική κοινωνία και η διοργάνωση κάθε δημιουργικής δράσης και εκδήλωσης προς τιμή τους.

Για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της τοπικής κοινωνίας μας η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου λειτουργεί:

1.    Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

2.    Προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι (Β.Σ.Σ.)

3.    Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων  (Κ.Η.Φ.Η.)

Καθημερινά υποδέχεται, φιλοξενεί και εξυπηρετεί στις δομές της πάνω από 1.300 ηλικιωμένους σε ολόκληρο το νησί. Τα ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου προσφέρουν εμπλουτισμένο πρόγραμμα Δράσης για τα 700 περίπου ενεργά μέλη τους, στο σύνολο των 1.300 εγγεγραμμένων. Υλοποιούνται 30 διαφορετικές ομάδες δραστηριοτήτων από τα στελέχη του ΚΑΠΗ και τη εθελοντική συνεισφορά 12 Εκπαιδευτών. Προσφέρονται δωρεάν 4.000 ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες και 260 φυσικοθεραπείες και διοργανώνονται ετησίως 12 ημερήσιες εκδρομές – συνεστιάσεις στο νησί της Ρόδου, 2 ολιγοήμερες εκδρομές σε κοντινά νησιά (Σύμη-Πανορμήτη και Κρήτη) και μία εκδρομή στο εξωτερικό. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τουλάχιστον 30 δράσεις σε συνεργασία με παιδικούς σταθμούς, σχολεία, συλλόγους και τοπικούς φορείς, για την εξωστρέφεια των μελών.

Ουσιαστική είναι και η προσφορά των στελεχών του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Τέσσερις δομές στελεχωμένες με καταρτισμένους Κοινωνικούς λειτουργούς, Νοσοκόμες και Οικιακούς βοηθούς εξυπηρετούν περίπου 450 μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους σε ολόκληρο το νησί. Σκοπός η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας τους και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με στόχο όσον το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και κοινωνική ευημερία. Κατά μέσο όρο ετησίως πραγματοποιούνται 8.388 συνεδρίες ατομικής στήριξης, 1.152 συνεδρίες οικογενειακής στήριξης, 17.160 επισκέψεις με παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, 4.284 υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας, 6.480 μετακινήσεις και συνοδείες και 8.964 επισκέψεις κοινωνικής συναναστροφής.

Το ΚΗΦΗ Κοσκινού εξυπηρετεί καθημερινώς προσφέροντας υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε 15 ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει. Είναι δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά, και δεν αντικαθιστά ή υποκαθιστά, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα προς τους δημότες-ωφελούμενους.

Η αναγνώριση της προσφοράς των ηλικιωμένων στις οικογένειες τους αλλά και στην κοινωνία μέσα από τις εμπειρίες τους στην ζωή και τις γνώσεις τους είναι αναμφισβήτητη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να τους έχουμε ενεργά κοντά μας και να τους προσφέρουμε την αγάπη και την φροντίδα μέσα από τις δομές του Δήμου Ρόδου.

ΑΝΝΑ ΖΩΑΝΝΟΥ

Αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων και Τρίτης Ηλικίας

Pin It on Pinterest