Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ροδόχρους ακμής

Η παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ροδόχρους ακμής στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea), γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και την κάτω γνάθο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown, με επικεφαλής τον Δρ Γουέν-Κουινγκ Λι, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης ροδόχρους ακμής αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος μετά την ηλικία των 18 ετών και την αυξημένη περίμετρο μέσης και αναλογία μέσης – ισχίων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 89.886 συμμετέχοντες στη μελέτη Nurses Health Study II η οποία διεξάγεται από το 1989 και εστιάζει στο ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής 116.000 νοσηλευτών.

Εστίασαν στον ΔΜΣ των συμμετεχόντων, την αλλαγή του σωματικού βάρους μετά τα 18 έτη ζωής και την κεντρικού τύπου παχυσαρκία, μέσω δεικτών όπως η αναλογία μέσης-ισχίων και η περίμετρος της μέσης και των ισχίων.

Οι γυναίκες που είχαν ΔΜΣ πάνω από 35 (το 30 είναι το όριο για την παχυσαρκία) είχαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο και πλέον περισσότερες πιθανότητες να έχουν ροδόχρου ακμή, συγκριτικά με εκείνες που είχαν ΔΜΣ από 21 έως 24,9.

Η ροδόχρους ακμή σχετίστηκε επίσης με την αλλαγή του σωματικού βάρους μετά τα 18 έτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 4% για κάθε 4,5 κιλά αύξησης του σωματικού βάρους. Ακόμα, διαπιστώθηκε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος ροδόχρους ακμής με την αυξμένη περίμετρος μέσης και ισχίων, αλλά όχι με την αναλογία μέσης-ισχίων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια ποικιλία μηχανισμών ενδεχομένως να επηρεάζουν τη σχέση παχυσαρκίας και ροδόχρους ακμής. Η χρόνια χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία ενδεχομένως να παίζει καθοριστικό ρόλο και η παχυσαρκία μπορεί να προάγει την έκφραση συγκεκριμένου τύπου ανοσοκυττάρων που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ροδόχρου ακμής. Οι αγγειακές αλλαγές ενδεχομένως να είναι ένας ακόμη λόγος αφού η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην αγγειακή λειτουργία και δομή, συντελώντας τελικά στην αγγειοδιαστολή της ροδόχρους ακμής.

 

Πηγή : health.in.gr

Pin It on Pinterest