Το ουράνιο τόξο είναι… κυκλικό!

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύ σύνηθες αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα. Ποιός δεν έχει σταθεί για να θαυμάσει το πολύχρωμο τόξο που σχηματίζεται στον ουρανό μετά από μια βροχή! Η εμφάνιση του ουράνιου τόξου οφείλεται στη διάθλαση του ηλιακού φωτός στα σταγονίδια της βροχής, αλλά αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό.

Κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι το ουράνιο τόξο είναι στην πραγματικότητα κυκλικό, ωστόσο εμείς βλέπουμε μόνο ένα μέρος της κυκλικής διαμέτρου (τόξο) εξαιτίας του ορίζοντα, που μας κρύβει το υπόλοιπο τμήμα του.
 Εδώ προκύπτει το ερώτημα αν μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πλήρες ουράνιο τόξο. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε από ένα αεροπλάνο, οι πιλότοι έχουν πλεονέκτημα καθώς έχουν καλύτερη θέα. Επίσης από ένα ψηλό βουνό και ανάλογα με τη θέση του ήλιου θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει μεγαλύτερο τμήμα του τόξου.

Perierga.gr - Το ουράνιο τόξο είναι... κυκλικό!

Αναζητώντας σχετικές φωτογραφίες δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάποια που να δείχνει ουράνιο τόξο σε πλήρη κύκλο. Μια από τις καλύτερες που απεικονίζουν αρκετά μεγάλο τμήμα του τόξου είναι αυτή που τράβηξε η ερασιτέχνιδα φωτογράφος Nicole Cambert στουςκ καταρράκτες της Βικτώρια.

Ένα πλήρες ουράνιο τόξο θα έμοιαζε σαν το ηλιακό φωτοστέφανο στην παρακάτω εικόνα, το οποίο όμως είναι ένα τελέιως διαφορετικό φαινόμενο.

Perierga.gr - Το ουράνιο τόξο είναι... κυκλικό!

πηγή: perierga.gr

Pin It on Pinterest