Μεγαλώνει η ανθρωπιστική κρίση ενώ βρισκόμαστε στη 13η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με τους αμάχους να προσπαθούν να φύγουν από τις πόλεις που σφυροκοπούνται από τον ρωσικό στρατό. Η Μόσχα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης (8/3) κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετά και τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας τη Δευτέρα (7/3).
Βίντεο που δημοσιεύθηκαν από την πόλη Ιρπίν δείχνουν την προσπάθεια αμάχων έχοντας στα χέρια τους λιγοστά υπάρχοντα να φύγουν από την πόλη το Σαββατοκύριακο, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν. Μάλιστα στο ένα βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times, φαίνεται η σοκαριστική στιγμή που οβίδα πέφτει πάνω σε κατοίκους.
A New York Times team witnessed the moment that civilians were fired upon in Irpin, Ukraine, just outside Kyiv. (This video contains scenes of graphic violence.) https://t.co/ukdsv7ZfFH pic.twitter.com/Sv6IyYBGcU
— The New York Times (@nytimes) March 6, 2022
Σε άλλο βίντεο από την ίδια πόλη, με πολύ σκληρές εικόνες, άμαχοι δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους παιδιά.
Russian forces have attacked families fleeing their homes in Ukraine.
— Channel 4 News (@Channel4News) March 7, 2022
In Irpin, a town just outside of Kyiv, people were caught in shelling on Sunday, which killed three members of a family, including children. pic.twitter.com/gVXCXvCoa8