Ουκρανή δημοσιογράφος απήχθη και σκοτώθηκε από Ρώσους, με το γεγονός να σοκάρει, αφού η σορός της επιστράφηκε στην πατρίδα της χωρίς μάτια, εγκέφαλο και λάρυγγα, πιθανότατα για να μείνουν κρυφά τα βασανιστήρια που υπέστη, σύμφωνα με έρευνα.
Όπως αναφέρει η New York Post, τα μάτια, ο εγκέφαλος και ο λάρυγγας της Βικτόρια Ροσχίνα είχαν αφαιρεθεί προτού η σορός της σταλεί πίσω στην Ουκρανία φέτος τον Φεβρουάριο, δυόμισι χρόνια μετά την εξαφάνισή της στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη τον Αύγουστο του 2023.
Η σορός της Ροσχίνα είχε χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ταυτότητας άνδρας» όταν παραδόθηκε, κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής 757 λειψάνων Ουκρανών.
Μια ασυνήθιστη ρωσική σήμανση «SPAS», που ενδεχομένως σημαίνει «ολική αρτηριακή βλάβη στην καρδιά», που βρέθηκε στη ρωσική λίστα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την επισήμως καταχωρημένη αιτία θανάτου.
Το σώμα της 27χρονης ήταν πολύ μικρότερο και ελαφρύτερο από τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η αφαίρεση μερικών μελών του σώματός της θα μπορούσε να έχει γίνει για να κρύψει πόσο άσχημα βασανίστηκε στη ρωσική αιχμαλωσία, όπως υποστηρίζει η έκθεση του Forbidden Stories που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
«Παρ’ όλα αυτά, η σορός έφερε εμφανή σημάδια βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκδορών, αιμορραγιών, ενός σπασμένου πλευρού και πιθανών ενδείξεων από ηλεκτροσόκ», δήλωσε στην Pravda ο επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων πολέμου της ουκρανικής Γενικής Εισαγγελίας, Γιούρι Μπελούσοφ.
Ένας μώλωπας στον λαιμό της ενδεχομένως να υποδηλώνει στραγγαλισμό, σημειώνεται στην έκθεση.
Λόγω της προχωρημένης σήψης της σορού, η επίσημη αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας να προγραμματίζει περαιτέρω εξετάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Ο πατέρας της ζήτησε επίσης πρόσθετες εξετάσεις στο εξωτερικό», δήλωσαν οι εισαγγελείς στο ουκρανικό πρακτορείο Hromadske.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι είχε συλλάβει τη Ροσχίνα τον Μάιο του 2024, εννέα μήνες μετά την εξαφάνισή της.
Μεταφέρθηκε σε μια βίαιη σωφρονιστική αποικία στο Μπερντιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, γνωστή ως μία από τις πιο σκληρές εγκαταστάσεις της Ρωσίας για τους Ουκρανούς.
Στη συνέχεια, πέρασε ένα χρονικό διάστημα σε κέντρο προφυλάκισης στο Ταγκανρόγκ, λίγο πιο πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας, πριν πεθάνει κατά τη μεταφορά της στη Μόσχα.
Σημειώνεται ότι η Ροσχίνα αρθρογραφούσε σε πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στο Radio Free Europe.
Είχε, επίσης, φυλακιστεί από τους Ρώσους για δέκα ημέρες στις αρχές του πολέμου τον Μάρτιο του 2022 και είχε κερδίσει το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος Γυναικείων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το 2022 για το θάρρος και την αφοσίωσή της στη δημοσιογραφία.
