“Ωρολογιακή βόμβα” η πολυανθεκτική φυματίωση

Σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αποτελεί το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», με προβληματική και ελλιπή αντιμετώπιση.

«Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Μιχάλης Τουμπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επ’ ευκαιρία του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ, η μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παρακολουθεί φέτος 32 περιστατικά, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στην εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση, με το ένα να έχει ήδη καταλήξει.
«Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί, έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε, ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, η οποία διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.
«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας, ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών, έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία.
Στο επίκεντρο των επιστημόνων, κατά το 23ο Συνέδριο θα τεθεί και το κάπνισμα, καθώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Η συχνότητα του καπνίσματος παραμένει υψηλή (αφορά στο 38%- 40% του γενικού πληθυσμού) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση, καθώς κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. «Το κάπνισμα δεν αυξήθηκε, ούτε όμως μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας, ότι και τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά, παρότι ο κόσμος είναι περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος.
Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο Νικόλαος Κουλούρης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, είπε, ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν είναι αθώο. «Επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση», είπε και τόνισε, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος. «Οι άνθρωποι καπνίζουν περισσότερο βασιζόμενοι στη φήμη ότι είναι ακίνδυνο» είπε ο κ. Κουλούρης, επισημαίνοντας, ότι καμία μορφή καπνίσματος δεν είναι ακίνδυνη.
Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ασχοληθούν επίσης, με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το Άσθμα, όπου οι εξελίξεις είναι ευχάριστες, καθώς διατίθενται περισσότερα και αποτελεσματικότερα φάρμακα, καθώς επίσης και για περιπτώσεις ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, αλλά και καρκίνου του πνεύμονα, όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα σε όλο και μικρότερες ηλικίες, με χαμηλή πενταετή επιβίωση, παρά τη διαθεσιμότητα νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων. Τα δεδομένα δείχνουν, ότι οι 8 στους 10 που πάσχουν από καρκίνο στον πνεύμονα υπήρξαν καπνιστές, ενώ στις πνευμονολογικές κλινικές, ποσοστό 30% της διαχείρισής τους, αφορά σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.
Η μείωση της εμφάνισης νέων περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα και ΧΑΠ, θα επέλθει με τη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος, είπαν οι επιστήμονες.

Pin It on Pinterest