Η ονοματολογία για τους πιθανούς ενοίκους του τάφου της Αμφίπολης – Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια

Η ονοματολογία για τους πιθανούς ενοίκους από την πρώτη στιγμή που τα φώτα στράφηκαν στην Αμφίπολη δίνει και παίρνει. Αλλα από τα σενάρια αυτά είναι  πολύ φιλόδοξα  και άλλα εντελώς απαισιόδοξα, καθώς διακινείται και το σενάριο ο τύμβος να είναι ένα κενοτάφιο, ή ένα μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν κάποιου νεκρού και συγκεκριμένα του Μέγα Αλέξανδρου, χωρίς, όμως να ετάφη εκεί.

Πάντως, καθώς περνά ο καιρός η λίστα των πιθανών ενοίκων του τύμβου μικραίνει, με τους αρχαιολόγους, Ελληνες και ξένους, να φωτογραφίζουν πέντε ιστορικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την imerisia.gr… φαβορί θεωρούνται ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, η αδερφή του Μακεδόνα βασιλιά Κλεοπάτρα, η μητέρα του Ολυμπιάδα και η σύζυγός του Ρωξάνη η οποία όμως, σύμφωνα με το σενάριο που διακινείται είναι πιθανό να έχει ταφεί εκεί μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο τον Δ’.

Η οικογένεια του Νεάρχου εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καργάκο,  θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, προς τιμήν του οποίου θα μπορούσε να είχε χτιστεί ένας τόσο μεγαλοπρεπής τύμβος. Επιπλέον ο Νέαρχος δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να ταφεί στις Αιγές / Βεργίνα.

Οσον αφορά την αδελφή του Μ. Αλέξανδρου, Κλεοπάτρα, η οποία δολοφονήθηκε το 309 π.Χ. – πιθανόν στην Αμφίπολη, θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο αλλά λόγω του ότι ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας παραμένει σε ισχύ το σενάριο να έχει ταφεί και στις Αιγές / Βεργίνα.

Το σενάριο στον μεγαλοπρεπή τύμβο να βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διακινείται ιδιαίτερα τελευταία, με τον διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγο Αντριου Τσανγκ να το προβάλλει ως το πιο πιθανό σενάριο.

Τέλος, όσον αφορά την σύζυγο του Αλέξανδρου, Ρωξάνη δεν είχε βασιλικό μακεδονικό αίμα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα θαβόταν στις Αιγές/ Βεργίνα και επομένως ίσως να έχει θαφτεί κοντά στην Αμφίπολη. Όσο για τον γιο της, ίσως να θάφτηκε με τη μητέρα του, ίσως στις Αιγές/ Βεργίνα.

Pin It on Pinterest