Όμιλος Cine-Εκπαίδευση: Αποτίμηση κινηματογραφικού εργαστηρίου

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου 2022, ο «Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Cine-Chevalier του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ & Μαίρης Σταματίου, υλοποίησε κινηματογραφική δράση με προσκεκλημένη την καταξιωμένη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Κατερίνα Πατρώνη, η οποία συντόνισε διήμερο κινηματογραφικό εργαστήρι διάρκειας έξι ωρών και το οποίο πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος. Η δράση επιχορηγήθηκε από το Υ.Π.Π.Ο.Α., «Διεύθυνση κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών δράσεων και κινηματογραφικών φεστιβάλ».

Συμμετείχαν 25 φίλες/φίλοι του κινηματογράφου σε αυτό το δια ζώσης, πλέον, σεμινάριο εργαστηριακής μορφής, το οποίο ήταν η συνέχεια των 11 διαδικτυακών συναντήσεων (Νοέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021) στον θεματικό άξονα: «Πώς φτιάχνεται ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό έργο – βασικές αρχές» με προσκεκλημένους εισηγητές από τον χώρο του κινηματογράφου και τον οπτικοακουστικό χώρο γενικότερα, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Αθήνα (όπως π.χ. διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, μουσικούς κ.ά.).

Μετά τις προβολές πρόσφατων και παλαιότερων βραβευμένων ταινιών της, η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πατρώνη και οι συμμετέχοντες εντρύφησαν στο μεικτό είδος ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που χρόνια υπηρετεί η ίδια και διερεύνησαν από κοινού κινηματογραφικά θέματα μορφής και περιεχομένου. Απόλαυσαν, ωστόσο, τον στοχασμό της και την πολυετή εμπειρία της γύρω από τον κινηματογράφο καθώς και τις οικολογικές και πανανθρώπινες ιδέες της που αποτυπώνει ο κινηματογραφικός της φακός.

Ο Όμιλός μας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες που αφιέρωσαν την αργία του Σαββατοκύριακου για τον οπτικοακουστικό τους εγγραμματισμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πατρώνη, η οποία με παλμό και πάθος μάς μύησε στα μυστικά της κινηματογραφικής της δημιουργίας κατά τη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου μας, αλλά και στον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος, τον διευθυντή φωτογραφίας Χρήστο Νικολαρέα. Ευχαριστούμε, επίσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ & Μαίρης Σταματίου για τη διαθεσιμότητα του χώρου και ιδιαίτερα τον κ. Λευτέρη Ζήφια για τη φιλόξενη διάθεση που πάντα επιδεικνύει, στηρίζοντας πολύπλευρα τις κινηματογραφικές μας δράσεις.

Βιογραφικό της Κατερίνας Πατρώνη

Η Κατερίνα Πατρώνη είναι σκηνοθέτις σεναριογράφος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία στο National Film and Television School, και σκηνοθεσία και τεχνική του κινηματογράφου στο The London International Film School, στο Λονδίνο. Επίσης έχει πραγματοποιήσει σπουδές μυθοπλασίας στη Σχολή Κινηματογράφου Ε. Χατζίκου.

Είναι απόφοιτη του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Εκτός των άλλων έχει διδάξει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Οι ταινίες της έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ και αφιερώματα ανά τον κόσμο. Έχει αποσπάσει διακρίσεις από το Ε.Κ.Κ. και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 9 και 10 Απριλίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αθήνα πρόκειται να παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή η τελευταία ταινία της: «Ο Τέταρτος Χαρακτήρας».

Ρόδος, 16/3/2022

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This