Όμιλος CINE- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. 3ήμερο αφρικάνικου κινηματογράφου- Θερινό σινεμά στη Ροδο

Ποιοτικό θέαμα και πλούσιος διάλογος στο 3ήμερο προβολών

13,14,15/7/ 2025

Με ..γεύση αφρικάνικου κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα προβολών ταινιών του 25ου Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Ισχυρή επιθυμία και απαίτηση για λειτουργία θερινού σινεμά στη Ρόδο!

Παραγωγική η συνεργασία του Ομίλου CINE– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με το Γαλλικό Ινστιτούτο

Στην φετινή εκδήλωση στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ προβλήθηκαν τέσσερις ταινίες του αφρικάνικου κινηματογράφου από το πρόγραμμα του φεστιβάλ «ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ στην αφρικανική ταινιοθήκη – Cinémathèque Afrique». Πρόκειται για αριστουργήματα του αφρικανικού κινηματογράφου σε αποκατεστημένες κόπιες, κινηματογραφικά έργα από τέσσερεις γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

Μια διοργάνωση του Ομίλου CINE ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό, ΟΜΙΛΟΣ που για 5η συνεχή χρονιά φιλοξενεί στη Ρόδο ταινίες του 25ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος. Μια παραγωγική συνεργασία του πολιτιστικού μας σωματείου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, πάντα με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Προξενικής Αρχής στη Ρόδο και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου.


Ευχαριστούμε πολύ τον Aimé Besson, ακόλουθο για τα οπτικοακουστικά μέσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος καθώς και την Πολίνα Μουρατίδου Polina Mouratidou, αναπληρώτρια του Τμήματος Πολιτιστικών βιομηχανιών του Ινστιτούτου για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος στη Ρόδο. Συνεχής και υποστηρικτική η παρουσία της Αλίκης Μοσχή, επίτιμης προξένου της Γαλλικής Προξενικής Αρχής στη Ρόδο, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Η αφρικανική ταινιοθήκη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα κινηματογραφικά αρχεία αφρικανικών ταινιών στον κόσμο


Σύμφωνα με τον ιστότοπο του 25ου φεστιβάλ, η αφρικανική ταινιοθήκη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα κινηματογραφικά αρχεία αφρικανικών ταινιών στον κόσμο. Το αρχείο καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1950 έως και σήμερα και περιλαμβάνει πάνω από 1.800 τίτλους ταινιών από 45 χώρες.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι, αρμόδιο για τη διαχείριση του σημαντικού αυτού κινηματογραφικού αρχείου, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την περαιτέρω ανάδειξή του: αποκατάσταση, ψηφιοποίηση σημαντικών κινηματογραφικών έργων, διανομή στη Γαλλία και στο εξωτερικό, καθώς και ενίσχυση της προσβασιμότητας, ειδικότερα με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Απώτερος σκοπός είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των διαφόρων κατηγοριών κοινού στο πλούσιο αυτό αρχείο και να αναδειχθεί η τεράστια αξία της αφρικανικής κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Ενδιαφέρουσα η θεματολογία του αφρικανικού κινηματογράφου

Προβλήθηκαν ταινίες από 4 χώρες της Δυτικής Αφρικής με διαφορετική κινηματογραφική φόρμα και ποικίλη θεματολογία: Θέματα από την «όμορφη ζωή» των απλών κατοίκων της Κινσάσας, πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, με κυρίαρχη την αισιοδοξία, το κέφι και τη ζωντάνια στην κοινωνική τους ζωή, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου οι «Ημίθεοι» ασκούν ανενόχλητοι τη φαλλοκρατική τους εξουσία, ο αγώνας της μικρής ανάπηρης Σίλι που διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλειά ισότιμα με τους συνομήλικους «φίλους» της στη μετααποικιοκρατική Σενεγάλη, αλλά και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες των εργατών μεταναστών από την Μαυριτανία στην πολιτισμένη Γαλλία, οι οποίοι αρχικά ζώντας σε «τρώγλες» υπό τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες αντιμέτωποι με τον ρατσισμό και την οικονομική εκμετάλλευση, αποφασίζουν να ενωθούν, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Μα πώς να είναι καλύτερες οι συνθήκες ζωής στις αφρικάνικες χώρες, όταν η αποικιοκρατία ήταν παρούσα για πολλά χρόνια εκεί, αναρωτήθηκε η σινεφίλ Μαρία Maria Nefeli στη συζήτηση που έγινε, αναδεικνύοντας την ανάγκη προσέγγισης των ταινιών υπό το πρίσμα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών δημιουργίας τους. Για κριτική θέαση…


Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο πως οι ταινίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους σινεφίλ θεατές για αναστοχασμό και κίνητρο για περαιτέρω πληροφορίες που αφορούν την αφρικανική ήπειρο και την ποικιλία της κινηματογραφικής της παραγωγής.


Ισχυρή επιθυμία και απαίτηση για λειτουργία θερινού σινεμά στη Ρόδο!

Εκφράστηκε ομόθυμα από τους πολυάριθμους σινεφίλ του 3ήμερου προβολών.
Η επιθυμία έγινε απαίτηση μετά και την προβολή την πρώτη ημέρα του προγράμματος 10λεπτου οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, έμπνευση και παραγωγή του σινεφίλ και συνεργάτη του Ομίλου Λευτέρη Γκοτζογιάννη, μια περιήγηση σε δημοτικούς κινηματογράφους σε νησιωτικές περιοχές του Ν. Αιγαίου- Κυκλάδες, Δωδεκάνησα -και αλλού- που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας στους σινεφίλ θεατές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να ευχαριστηθούν ταινίες ποιοτικού κινηματογράφου «κάτω από τα αστέρια…». Γιατί όχι και στη Ρόδο, αναρωτήθηκαν, σε ένα νησί που σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε 125.000 χιλιάδες κατοίκους, τη στιγμή που σε πολύ μικρότερες νησιωτικές περιοχές του Ν. Αιγαίου υπάρχει θερινό σινεμά και πραγματοποιούνται ποικίλες θερινές κινηματογραφικές δράσεις.

Το θερινό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ να λειτουργήσει και ως θερινός κινηματογράφος

Κατά τη διάρκεια του 3ημέρου κατατέθηκε η πρόταση από το πολυπληθές κοινό το θερινό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ τους θερινούς μήνες να λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα ως θερινός κινηματογράφος με την ευθύνη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου.

Ο Όμιλος CINE- ΕΠΑΙΔΕΥΣΗ συμφώνησε με την πρόταση αυτή, σημειώνοντας πως από τον περσινό Ιούνιο ομάδα σινεφίλ του Ομίλου σε σχετική συνάντηση είχαν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ίδρυση και λειτουργία οργανωμένου θερινού δημοτικού σινεμά, καταθέτοντας τη συμβολή του κινηματογραφικού σωματείου στον τομέα αρμοδιότητας του στην υλοποίηση της ιδέας αυτής.

Σημειώνουμε πως ο Όμιλός μας με συνέργειες φορέων και προσώπων υλοποιεί ένα πρόγραμμα θερινών προβολών με τίτλο «Σαν παλιό σινεμά, σαν άλλοτε..» στο αμφι- θεατράκι του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο με προβολή 4 ταινιών. Το πρόγραμμα προβολών είναι σε εξέλιξη. Μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά στη σελίδα του Ομίλου: Όμιλος Σινε Εκπαίδευσης στο facebook.

Για το θέμα αυτό ο Όμιλος CINE- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ θα επανέλθει προσεχώς με ολοκληρωμένη πρόταση που θα απευθύνεται στους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των 2 βαθμίδων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους πολιτιστικούς φορείς και την τοπική κοινωνία.

Πέτρος Σπανός, πρόεδρος του Ομίλου CINE- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό

Pin It on Pinterest