Ο Σύλλογος για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σας προσκαλεί την Τρίτη 1 Απριλίου και ώρα 19:00 στην ομιλία του δρ. Ιωάννη Βολανάκη, επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων, με θέμα: «Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της Ελλάδος, τα οποία εχρησιμοποιούσαν οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου (1310-1522 μ.Χ.)».
Σε συνέχεια της ομιλίας, θα πραγματοποιηθεί βοτανολογικός περίπατος στο Μόντε Σμιθ, την Κυριακή 6 Απριλίου στις 10:00. Σημείο συνάντησης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου.
Ο κύριος λόγος της ιδρύσεως του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών (Ιερουσαλήμ, μέσα 11ου αι. μ.Χ.) αρχικά και της λειτουργίας αυτού στη συνέχεια στην Κύπρο και την Ρόδο (1310 – 1522 μ.Χ.) και αργότερα στην Μάλτα, ήταν η προσφορά υπηρεσιών στους ευρωπαίους προσκυνητές, γενικά στους πάσχοντες και ενδεείς και κυρίως η λειτουργία Νοσοκομείων, προς ιατρική περίθαλψη των ασθενών. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μέχρι και σήμερα.
Οι Ιωαννίτες Ιππότες στα Νοσοκομεία τα οποία συντηρούσαν και ειδικότερα σε εκείνο της Ρόδου, το οίκημα του οποίου διατηρείται μέχρι σήμερα και στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, προσέφεραν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την εποχή των. Σε αυτά υπηρετούσαν Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι δυνάμενοι κατέβαλαν τα έξοδα διαμονής και νοσηλείας, ενώ οι άποροι ενοσηλεύοντο δωρεάν. Υπήρχε ειδικός Κανονισμός, ο οποίος προέβλεπε τα σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Τα φάρμακα για τις ανάγκες των ασθενών, αποτελούντο κατά κύριο λόγο από φαρμακευτικά φυτά της περιοχής και τα οποία εχρησιμοποιούντο από τους κατοίκους της Δωδεκανήσου μέχρι τις αρχές του 20ου αι. και εν μέρει χρησιμοποιούνται από την Λαϊκή Ιατρική μέχρι και σήμερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΗΛΙΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ο Ιωάννης Βολανάκης του Ηλία και της Αθηνάς, το γένος Τρουλλινού, γεννήθηκε στο Αποδούλου – Αμαρίου, του Νομού Ρεθύμνης – Κρήτης, όπου και διήκουσε τα μαθήματα της Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως. Ακολούθως φοίτησε στα Γυμνάσια Πόμπιας Ηρακλείου και Ρεθύμνου και στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, από όπου αποφοίτησε το έτος 1961.
Στη συνέχεια και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Υπότροφος του Ι.Κ.Υ.) και στην Φιλοσοφική Σχολή του αυτού Πανεπιστημίου (Τμήμα Ιστορικό – Αρχαιολογικό). Είναι Πτυχιούχος και των δύο αυτών Πανεπιστημιακών Σχολών.
Μετά το πέρας των σπουδών του στην Ελλάδα, έλαβε υποτροφία και μετεκπαιδεύθηκε επί εξαετία (1965-1971) στην Γερμανία ( Πανεπιστήμια Βόννης, Βερολίνου και Μονάχου), όπου ειδικεύθηκε στον Τομέα της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας. Παραλλήλως παρακολούθησε μαθήματα Αρχαίας, Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Παλαιογραφίας, Παπυρολογίας, Επιγραφικής, Νομισματικής, Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας.
Συνέγραψε Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Τα παλαιοχριστιανικά βαπτιστήρια της Ελλάδος», Αθήναι 1976, η οποία εκδόθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών. Κατά το έτος 1976 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό: «Παμψηφεί Άριστα».
Εργάσθηκε επί διετία ως Καθηγητής στην Μέση Ιδιωτική Εκπαίδευση (Λύκειο Κωνσταντίνου Καντά, Βριλήσσια Αττικής, 1971-1973). Ακολούθως υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Υπαξιωματικός Τεθωρακισμένων (1973-1975). Κατόπιν διορίσθηκε ως Καθηγητής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπηρέτησε επί διετία (1975-1976) στη Μέση Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο Βολισσού Χίου).
Στις αρχές του έτους 1977 εισήχθη, κατόπιν επιτυχών εξετάσεων, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ελλάδος και υπηρέτησε ως Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Αρχικά υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών ως Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1977-1983) και στη συνέχεια ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1984-2009). Διετέλεσε Διευθυντής στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Καβάλα (2002-2003) και στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο (2004-2009).
Διεξήγαγε ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και δημοσίευσε τα αποκαλυφθέντα ευρήματα. Επέβλεψε την στερέωση, συντήρηση και αναστήλωση πολυαρίθμων μνημείων και την διαμόρφωση Αρχαιολογικών Χώρων.
Ύστερα από ευδόκιμη υπηρεσία συνολικά τριανταπέντε (35) ετών, συνταξιοδοτήθηκε την 31-12-2009, οπότε και του απενεμήθη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών «εύφημος μνεία», καθώς και ο Βαθμός του Επιτίμου Εφόρου των Αρχαιοτήτων.
Έχει επισκεφθεί και μελετήσει επί τόπου τους περισσότερους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα σπουδαιότερα Μνημεία της Ελλάδος, καθώς και άλλων Χωρών, όπως: της Μικράς Ασίας, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου (Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά), της Κύπρου και των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης και έχει δημοσιεύσει σχετικές επιστημονικές εργασίες και μελέτες σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Εκτός από την σπουδή των Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών και Εβραϊκών, είναι κάτοχος της Γερμανικής γλώσσης, χειρίζεται δε και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Είναι μέλος διαφόρων Επιστημονικών Σωματείων και Ιδρυμάτων και έχει τύχει σχετικών διακρίσεων. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα περισσότερες από διακόσιες πενήντα (250) επιστημονικές εργασίες και μελέτες στα ελληνικά και σε περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ( Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά).
Επί σειράν ετών διετέλεσε Καθηγητής στην Σχολή Ξεναγών της Ρόδου και στην Σχολή Ξεναγών Ηρακλείου Κρήτης.
Από τον Φεβρουάριο του 2014 διδάσκει κατά περιόδους, ως Επισκέπτης Καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» της Πάφου της Κύπρου, τα μαθήματα της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης.
Σύζυγός του είναι η Δρ. Μαρία Gehlhoff – Βολανάκη, Ιατρός, Ειδική Παθολόγος και Νεφρολόγος και έχουν δύο ενήλικα τέκνα και τρία εγγόνια.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κατάλυμα της Αγγλίας, Πλατεία Μουσείου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα μας στο Facebook: www.facebook.com/profile.php?id=100076326216324 και θα αναρτηθεί στο YouTube: https://www.youtube.com/@sillogosarpok2791
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι