Ομιλία Ιωάννη Παππά για το νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ομιλία παρέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, στην Βουλή των Ελλήνων, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που αφορούσε την ανάπτυξη και την λειτουργία σκαφών αναψυχής και ημερόπλοιων.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία:

«Θα ζητήσω από όλους όσοι βρίσκονται στην αίθουσα ή μας παρακολουθούν, κάνουν μία άσκηση.

Αν θέλει κάποιος να παρουσιάσει την Ελλάδα σε κάποιον στο εξωτερικό ως προορισμό, τι του έρχεται στο μυαλό μετά τον Παρθενώνα και όσα σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Αυτό που σκεφτήκατε οι περισσότεροι και οι περισσότερες είναι ο τουρισμός. Η θάλασσα, οι παραλίες, τα νησιά μας και οι φιλόξενοι νησιώτες μας.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας κάτι το οποίο διαπιστώσαμε ακόμα περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και ως βαριά βιομηχανία πρέπει να τον φροντίζουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο συζητάμε σήμερα, ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου με αυτά που έβλεπα.

Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, όχι δεν άλλαξα κοινοβουλευτική ομάδα.

Στη Νέα Δημοκρατία ανήκω και είμαι περήφανος γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης βάζουν τάξη στο χάος που επικρατεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν πίστευα λοιπόν στα μάτια μου όταν είδα ότι εν έτει 2022 ρυθμίζονται καταστάσεις με νόμο που ισχύει από το 1993.

Αν κάνετε την αφαίρεση και διαπιστώσετε ότι είναι 29 χρόνια πριν θα καταλάβετε το πρόβλημα.

Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι νόμος του 2014 που ρυθμίζει τα των πλοίων αναψυχής έχει υποστεί 67 τροποποιήσεις, μέσω 11 διαφορετικών νόμων.

Αν κάνετε και εδώ μία διαίρεση θα αντιληφθείτε ότι έγιναν κατά μέσο όρο 8 τροποποιήσεις τον χρόνο.

Νόμοι παρέμεναν ανεφάρμοστοι και ακόμα χειρότερα, το 2017 νομοθετήθηκαν ακόμα και αντικίνητρα.

Ξέρετε όμως γιατί δεν έγιναν βήματα έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting; Γιατί υπερίσχυσε η ιδεοληψία σας κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης.

Γιατί βλέπατε εχθρικά τις επενδύσεις στον τομέα του yachting επειδή η λέξη σας διεγείρει τα δήθεν αριστερά αντανακλαστικά.

Το 2014 έγιναν τα πρώτα βήματα οργάνωσης του κλάδου του yachting με τη λειτουργία του Μητρώου σκαφών αναψυχής.

Τρία χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να τα παγώσει όλα και με νομοθετική του πρωτοβουλία ουσιαστικά να απαγορεύσει να ξεκινούν ή να τελειώνουν τα ναύλα τους στην ελληνική επικράτεια τα σκάφη αναψυχής.

Μιλάμε για κυβέρνηση που νομοθέτησε μίας μορφής καμποτάζ.

Ας είναι

Η Ελλάδα από τις εκλογές του 2019 έχει κανονική κυβέρνηση που νομοθετεί και κυβερνά.

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο συζητάμε σήμερα καθορίζονται μία σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Ορίζεται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη δραστηριοποίηση και την εκμετάλλευση των πλοίων αναψυχής Εκσυγχρονίζονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής και Εταιρειών Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής.

Θεσπίζονται ηλεκτρονικές εφαρμογές διασυνδεδεμένες με υφιστάμενα Μητρώα, ώστε σταδιακά να ψηφιοποιηθούν πλήρως όλες οι διαδικασίες.

Προσελκύονται για εγγραφή στην ελληνική σημαία, ιδιωτικά πλοία αναψυχής, μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πυλώνες που κάθε λογικός πολίτης της χώρας αυτής και δη ένας εκλεγμένος βουλευτής, θα ήθελε να οικοδομηθούν.

Όποιος είναι εναντίον ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι ακριβώς επιδιώκει και ποιος είναι ο στόχος του.

Κι αυτό διότι με το σχέδιο ενισχύεται το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Τα Δωδεκάνησα, η εκλογική μου περιφέρεια, αποκτούν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στα τουρκικά παράλια και τον ανταγωνισμό.

Η ελληνική οικονομία αποκτά ένα επιπλέον έσοδο από τα σκάφη που πλέον θα μπορούν να πιάνουν λιμάνι στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία ή την Αλβανία.

Οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες θα ενισχυθούν από την αύξηση της κατανάλωσης.

Η απασχόληση σε κλάδους γύρω από το yachting και η ανάπτυξη μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Θα μου επιτρέψετε να κάνω ειδική αναφορά στο άρθρο 87 του νομοσχεδίου.

Με το συγκεκριμένο άρθρο τα υδατοδρόμια εντάσσονται στο σύστημα λειτουργίας των τουριστικών λιμένων.

Στα Δωδεκάνησα περίπου έναν αιώνα πριν υπήρχαν υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα συνέδεαν τα νησιά μεταξύ τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 με πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγονται κανόνες για τη συνδυασμένη λειτουργία τουριστικού λιμένα, ιδίως μαρίνας, με υδατοδρόμια.

Είναι ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να πλαισιώσει το νομοσχέδιο «Πρότυπες προτάσεις έργων υποδομών και άλλες διατάξεις» το οποίο υπερψηφίστηκε τον Μάρτιο στη Βουλή με στόχο να βελτιωθεί το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης του δικτύου των υδατοδρομίων.

Αποτελεί ένα στοίχημα του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο οποίος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα τη διετία 2013-2015 στην κυβέρνηση Σαμαρά και ολοκληρώνει το έργο του τώρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το διάλειμμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι για τη χώρα μας ο θαλάσσιος τουρισμός και όλοι μας έχουμε αναφερθεί, κατά καιρούς, στην αναγκαιότητα ανάπτυξής του, προκειμένου να εισρεύσουν στη χώρα μας επιπλέον έσοδα και να ενισχυθεί με τον τρόπο αυτό το εγχώριο εθνικό προϊόν.

Σήμερα, με τις προωθούμενες διατάξεις του Υπουργού Τουρισμού για την τροποποίηση του ν. 2160/1993, με τον οποίο θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία και τη λειτουργία τουριστικών λιμένων, δίνεται για πρώτη φορά η ουσιαστική δυνατότητα να επιτευχθεί επιτέλους ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού.

Ειδικότερα, σήμερα, για πρώτη φορά, δίνεται ουσιαστική ώθηση για την ολοκλήρωση όλων εκείνων των δομών που είναι αναγκαίες, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονους τουριστικούς λιμένες, ικανούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός κλάδου, ο οποίος υφίσταται έντονα τον ανταγωνισμό όλων, ανεξαιρέτως, των γειτονικών μας χωρών.

Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω ότι οι βελτιώσεις που επέρχονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλονται στην κατανόηση βασικών ζητημάτων του κλάδου των τουριστικών λιμένων από τον Υπουργό Τουρισμού, ο οποίος ενέσκηψε στα ζητήματα αυτά, αναζήτησε και, εντέλει, βρήκε την κατάλληλη οδό για τη θεσμική επίλυσή τους.

Θέλω τέλος να εκφράσω την ευχή να υπάρξει και στο μέλλον ανάλογη αντιμετώπιση και άλλων θεσμικών ζητημάτων, που άπτονται της ολοκληρωμένης αξιοποίησης του θαλασσίου τουριστικού πλούτου της χώρας και των οποίων η επίλυση, δια της υιοθέτησης γενικά αποδεκτών τεχνοκρατικά λύσεων, θα καταστήσει τη χώρα μας πρωτοπόρα στον χώρο του θαλασσίου τουρισμού, όπως άλλωστε της αρμόζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλα όσα ανέφερα κρίνω, ότι εδράζονται στη λογική και στο μέτωπο του αυτονόητου.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε οι πτέρυγες του κοινοβουλίου να στέκονται ενωμένες στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης που έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία, τη ναυτιλία, τις τοπικές κοινωνίες.

Οι συνθήκες δυστυχώς όμως δεν είναι κανονικές.

Και δεν έχετε και σχέση με τη λογική.

Γιατί αν είχατε δεν θα ζητούσατε από την κυβέρνηση να τα δίνει όλα σε κάθε κύμα της πανδημίας.

Δεν θα ζητούσατε να ανοίξουν όλα όταν έκλειναν και να κλείσουν όταν άνοιγαν.

Δεν θα λαϊκίζατε φθηνά με τις ανατιμήσεις και την κρίση ακρίβειας.

Θα είχατε πάρει σαφή θέση από την πρώτη μέρα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν θα λέγατε ψέματα κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης.

Οπότε δεν περιμένει κανείς να ψηφίσετε το σχέδιο νόμου. Είναι πολύ λογικό και σοβαρό για τα μέτρα σας»

Pin It on Pinterest