Ομιλία του Δημήτρη ΓΑΚΗ στη Βουλή για τους εργαζόμενους και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΡ

Την ανάγκη εξάντλησης κάθε δυνατής νομοθετικής παρέμβασης για να επιλυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ, υπογράμμισε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 12.03.14, ο Δημήτρης Γάκης. «Η (σχετική) τροπολογία που κατατέθηκε, έχει διακομματική στήριξη, θεραπεύει μια άδικη μεταχείριση των εργαζομένων, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΡ και προστατεύει το τόσο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό – το νερό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί η ΔΕΥΑΡ σε εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών και σταδίων ελέγχου ή της διοίκησης σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ΔΕΥΑΡ, είναι το νευρικό σύστημα της πόλης. Αν δεν λειτουργεί το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ, δεν θα λειτουργήσει η πόλη. Στη Ρόδο, το νερό δεν είναι απλά το πολύτιμο εκείνο αγαθό το οποίο αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της κοινωνίας, της πολιτείας να το παρέχει σε όλους τους πολίτες, αλλά έχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεν μπορείς σε μια τουριστική περιοχή να έχεις έλλειψη νερού. Επομένως, ο ρόλος και η τύχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης έχει να κάνει τόσο με κοινωνικούς, όσο και με αναπτυξιακούς σκοπούς», είπε.

Ο Δημήτρης Γάκης σημείωσε στην ομιλία του την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ από τη κυβέρνηση. «Δεν επιτρέπεται, να αφήσετε του εργαζομένους να συνεχίσουν να είναι θύματα των ρουσφετολογικών μηχανισμών που αναπτύχθηκαν και από την κεντρική εξουσία, αλλά και από τους τοπικούς δήμους», τόνισε ο βουλευτής Δ/νήσου.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Δημήτρη Γάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ΔΕΥΑΡ στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου: «Διοικητικές απλουστεύσεις- Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα», την Τετάρτη 12.03.14.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ

«Θα ήθελα να αναφερθώ, στην τροπολογία με αριθμό 1191/47 που αφορά στη ΔΕΥΑΡ και την οποία ζητούμε από την Κυβέρνηση να την κάνει δεκτή. Σήμερα, με τον εμπαιγμό και την απόλυση των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΡ, προσπαθούμε με την τροπολογία αυτή, που υπογράφεται διακομματικά – την υπογράφουν βουλευτές Δωδεκανήσου από το ΠΑΣΟΚ, από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη συνυπογράφει βουλευτής από τη Δημοκρατική Αριστερά. Είναι δηλαδή μια απαίτηση σχεδόν όλων των πλευρών του Κοινοβουλίου ώστε να βρεθεί λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι, ξαφνικά, ανακαλύφθηκε ότι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στη ΔΕΥΑΡ Ιαλυσού, δηλαδή στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ιαλυσού, η οποία συγχωνεύθηκε με βάση το νόμο του «Καλλικράτη» σε μια ενιαία ΔΕΥΑΡ, δεν είχαν προσληφθεί με τις «νόμιμες» διαδικασίες το 2006, οκτώ χρόνια πριν. Αν δεν σταματήσουν αυτές οι διαδικασίες και αυτές οι μνημονιακές πολιτικές, να ζητούμε δηλαδή να βρεθούν (υποχρεωτικά κάποιοι) ένοχοι για να αποδομήσουμε τις δημοτικές επιχειρήσεις, τους ίδιους τους δήμους, την Περιφέρεια αλλά και την Κεντρική Κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε σε εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών και σταδίων ελέγχου ή της διοίκησης σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στη δική μας περίπτωση η ΔΕΥΑΡ, όπως ξέρετε, είναι το νευρικό σύστημα της πόλης. Αν δεν λειτουργεί το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ, δεν θα λειτουργήσει η πόλη, θα «πεθάνει» η πόλη. Στην περιοχή μας το νερό δεν είναι απλά το πολύτιμο εκείνο αγαθό το οποίο αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της κοινωνίας, της πολιτείας να το παρέχει σε όλους τους πολίτες, αλλά έχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεν μπορείς σε μια τουριστική περιοχή να έχεις έλλειψη νερού. Επομένως, ο ρόλος και η τύχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης έχει να κάνει και με κοινωνικούς σκοπούς αλλά και με αναπτυξιακούς σκοπούς. Η τύχη της ΔΕΥΑΡ της Ρόδου σήμερα απειλείται. Και η παράδοση του αγαθού του νερού απειλείται να μεταφερθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Με την προτεινόμενη τροπολογία θεραπεύουμε μια άδικη μεταχείριση εξήντα τριών εργαζομένων στη ΔΕΥΑΡ και ταυτόχρονα μπαίνει φραγή σε κάθε προσπάθεια πώλησής τους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης και προστατεύοντας το δημόσιο αγαθό του νερού. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αίρονται οι αμφισβητήσεις επί της νομιμότητας μεταφοράς των εργαζομένων στις συγχωνευθείσες κοινωφελείς εταιρείες και επιχειρήσεις ΟΤΑ και ΔΕΥΑΡ, σύμφωνα με το σκοπό του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 και στο πλαίσιο της συνταγματικής μέριμνας για ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών.

Πρέπει να σας πω ότι με την έναρξη ισχύος του ν. 3852/2010 το προσωπικό των συγχωνευμένων κοινωφελών επιχειρήσεων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης μεταφέρθηκε στις νέες επιχειρήσεις και κατατάχθηκε στις αντίστοιχες θέσεις με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με μια σειρά αποφάσεων, έχει αποφανθεί κατά τρόπο οριστικό σχετικά με το θέμα της μεταφοράς του προσωπικού συγχωνευμένων δημοτικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά θα αναφερθώ μόνο στην πράξη 48/2012 η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις και διατάξεις κάθε δήμος μπορεί να έχει μια μόνο κοινωφελή επιχείρηση. Σε περίπτωση συνένωσης των δήμων συγχωνεύονται και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους σε μια και το προσωπικό τους, που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μεταφέρεται στην νέα κοινωφελή επιχείρηση με την ίδια εργασιακή σχέση». Για τη νομιμότητα της εν λόγω μεταφοράς αρκεί το πραγματικό γεγονός της απασχόλησης του προσωπικού στη συγχωνευθείσα κοινωφελή επιχείρηση σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως του αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες με την πρόσληψη ή μεταφορά τους σε αυτήν και την απασχόλησή τους σε τέτοιου είδους σχέσεις εργασίας, αφού τέτοια προϋπόθεση δεν τάσσεται ρητά, ούτε άλλωστε συνάγεται και από το σκοπό του νόμου που συνιστά τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού των κοινωφελών επιχειρήσεων.

Εμείς ερχόμαστε σήμερα ουσιαστικά να επαναλάβουμε μια παλιότερη ρύθμιση που έγινε από το Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Τάσο Καραμάριο και η οποία προβλέπεται στο άρθρο 64 του ν. 3801/2009, όπου αποκαθιστά μια μεταφορά εργαζομένων της πρώην ΑΔΕΚ -μιας δημοτικής επιχείρησης- και εγκρίνει τη μεταφορά τους στις νέες επιχειρήσεις του δήμου και από εκεί και μετά διατηρεί τις εργασιακές σχέσεις.

Η τροπολογία, λοιπόν, που καταθέτουμε, που είναι σχεδόν αντιγραφή παλαιότερης ρύθμισης, αλλάζοντας μόνο τον όρο ΑΔΕΚ με τη ΔΕΥΑΡ, έχει ως εξής: «Η μεταφορά των υπαλλήλων των συγχωνευθέντων κοινωφελών επιχειρήσεων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑΡ, στις νέες κοινωφελείς επιχειρήσεις ΟΤΑ και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 109 του ν. 3852/10, κατόπιν αποφάσεων του οικείου δημοτικού συμβουλίου, ανεξάρτητα από τη διαδικασία η οποία τηρήθηκε με την πρόσληψή του στις ανωτέρω επιχειρήσεις, θεωρείται νόμιμη από την ημέρα λήψης των σχετικών αποφάσεων των ανωτέρω συμβουλίων και νομίμως οι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

 

Pin It on Pinterest