Ολοκληρώθηκε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στη Ρόδο

Δελτίο Τύπου

Το μεγάλο ραντεβού της νεολαίας στο 46ο φεστιβάλ ΚΝΕ – ‘Οδηγητή’ με σύνθημα: ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ για να μπορούμε να ‘ανασάνουμε’ για να νικήσει η ζωή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 29/8 στο πάρκο «ΘΕΡΜΑΙ».
Κόσμος όλων των ηλικιών ΄΄αγκάλιασε΄΄ και στήριξε για μια ακόμα φορά το φεστιβάλ που φτιάχτηκε με το μεράκι μελών και φίλων της ΚΝΕ. Ένα διαφορετικό φεστιβάλ από τα προηγούμενα λόγω της πανδημίας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελών, φίλων και των επισκεπτών.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκίνησε 19.15 με ομιλία-συζήτηση με περιεχόμενο “νέοι εργαζόμενοι και οικονομική κρίση” όπου αρκετοί νέοι εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές παρακολούθσαν με ενδιαφέρον τη θέση του ΚΚΕ.
Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συναυλία από το συγκρότημα 7000watt, ένα τοπικό νεανικό συγκρότημα δίνοντας μια ροκ διάθεση στο φεστιβάλ.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ρόδου της ΚΝΕ Βασίλη Φιλίππου, ο οποίος καλωσόρισε θερμά φίλους και συντρόφους της ΚΝΕ και επισήμανε ότι το Φεστιβάλ θα στείλει ηχηρό μήνυμα, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που πραγματοποιείται.
Στην κεντρική ομιλία του, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων τόνισε:
“Η απροκάλυπτη στάση υπόθαλψης της επιθετικότητας της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ έντεχνα επιχειρείται να αποδοθεί στον Στόλτεμπεργκ. Όμως ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Γαλλία, το Ισραήλ. ΝΑΤΟ είναι η εισβολή στην Κύπρο που κρατά 46 χρόνια τώρα, ΝΑΤΟ είναι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, το μακελειό στη Συρία, την Ουκρανία ή τη Λιβύη που μάλιστα βρίσκουμε τόσο «μπροστά μας» σήμερα. Από που κι ως που λοιπόν τα ευρωνατοικα γεράκια να είναι περιστέρια της ειρήνης και προξενήτρες «καλόπιστου διαλόγου;
Όταν τα νησιά μας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και η ηπειρωτική χώρα. Όσοι μετρούν πονηρά την απόσταση από το Καστελόριζο ως την Ανατ. Πελοπόννησο για να το ξεκόψουν από την υπόλοιπη χώρα παρακάμπτουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός του ενιαίου της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ότι η εγγύτητα του Καστελόριζου προσμετράται και καθορίζεται από την απόσταση του με τα γειτονικά νησιά όπως πχ η Ρόδος κι όχι την ηπειρωτική Ελλάδα. Φέρουν μεγάλες ευθύνες διάφοροι καλοθελητές και προφέσορες διεθνολόγοι που αμφισβητώντας αυτές τις βασικές θέσεις, ρίχνοντας νερό στο μύλο της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, της αμφισβήτησης των συνόρων.
Για το που πάνε τα πράγματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας φανερώνονται από τις συμφωνίες με Αιγυπτο και Ιταλία. Ιδιαίτερα μένουν εκτός συμφωνίας η μισή Ρόδος το Καστελόριζο, η Στρογγύλη καθώς και όλο το σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων στην περιοχή αυτή. Ήδη η Τουρκία μιλά για έρευνες Δυτικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου, μπροστά στα μάτια των λεγόμενων συμμάχων και με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την εξαίρεση της μισής Ρόδου και του Καστελόριζου μιλάει για «τμηματική οριοθέτηση» καλλιεργώντας αναμονή ότι θα συμπεριληφθούν αυτά σε αόριστο χρόνο.
Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ του λαού μας συνδέονται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί η εργατική εξουσία και αυτό το μήνυμα στέλνει το ΚΚΕ στο λαό μας. Ο αγώνας αυτός, δεμένος με την πάλη για να πάρει ο λαός την εξουσία, είναι ο μόνος που οδηγεί σε διέξοδο και αποτελεί ταυτόχρονα τη σπουδαιότερη διεθνιστική συμβολή στην πάλη των άλλων λαών της περιοχής. Έχει ξεχωριστή σημασία η ελπιδοφόρα κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ -ΚΚ Τουρκιας που τοποθετούνται με ευθύνη απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις.”
Ενώ για την πανδημία ανέφερε:
«Η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει στόχευση. Να ξεπερνά τους παραμορφωτικούς φακούς των διαφόρων «ψεκασμένων». Να βγάζει συμπέρασμα ότι ο ιός υπάρχει όμως οργανωμένο, στελεχωμένο, θωρακισμένο σύστημα υγείας δεν υπάρχει. Το ζήτημα είναι ότι στο νοσοκομείο της Ρόδου λείπουν 350 άτομα. Από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν 6 ενώ σύμφωνα με το προσωπικό που υπάρχει θα έπρεπε να λειτουργούν 3. Αυτά δεν είναι θεωρία συνομωσίας αλλά στοχευμένη πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ. Όσο για πρωτοβάθμια υγεία η κατάσταση είναι πάνω από οριακή και στη Ρόδο με κλειστά αγροτικά ιατρεία και τους αντίστοιχους γιατρούς να βουλώνουν τρύπες του νοσοκομείου.
Όλα αυτά αφήνουν εκτεθειμένο το λαό όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και για κάθε ασθένεια. Δεν υπάρχει όμως πιο χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής υποκρισίας από το άνοιγμα των σχολείων. Πίσω από τη συζήτηση για τη μάσκα και το παγούρι η ουσία βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη χρονιά με 116 σχολεία του νησιού που θα προσληφθούν μόλις 79 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 33 μερικής. Δηλαδή ούτε καν 1 καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης ανά σχολική μονάδα και με σημαντικό μέρος τους συμβασιούχες στους δήμους. Ξεκινά με μηδέν νέα κτίρια και υποδομές, χωρίς προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν λιγότερους μαθητές ανά τάξη κι αποστάσεις δηλ το νούμερο 1 μέτρο προστασίας από τον ιό.
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε όλα τα κόμματα του κεφαλαίου ΕΕ, καμιά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά». Δυναμώνουμε τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, τους συλλόγους γονέων προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας για να σπάσει ο φόβος, η εργοδοτική τρομοκρατία, η μοιρολατρία».

Κλείνοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολούθησε αφιέρωμα στο λαϊκό και νησιώτικο τραγούδι, ένα αφιέρωμα που ταξίδεψε τον κόσμο δίνοντας μια ανάσα ΄΄ανακούφισης΄΄.
Καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, ενώ ενδιαφέρον εκφράστηκε για την κεντρική έκθεση σχετικά με τον Τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest