Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ο Σύλλογος για την Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου, με αφορμή την ημέρα Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας, διοργάνωσε ομιλία – βιωματική άσκηση πάνω στην κουλτούρα του ναρκισσισμού.
Οι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπεύτριες κ. Χρυσούλα Ζερβού και κ. Άννα Κλαδογένη, που με μεγάλη χαρά μας πρόσφεραν το χρόνο και τις γνώσεις τους, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική παρουσίαση σχετικά με τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (Ν.Π.Δ.) για το κοινό που είχε την τύχη και τη δυνατότητα να παραβρεθεί στην εκδήλωση ή να την παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση από τη σελίδα μας στο Facebook (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=173464075757056&id=1306512598)
Η δράση αρθρώθηκε σε δύο μέρη:
Την Εισαγωγή – Παρουσίαση της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, όπου αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά του ατόμου με ναρκισσιστική διαταραχή καθώς και οι μηχανισμοί που αναπτύσσει προκειμένου να χειραγωγήσει τους γύρω του, τα αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραπάνω διαταραχής, οι λόγοι πίσω από τη συμπεριφορά του και ο αντίκτυπός της στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Με αφορμή την ανάλυση του Κύκλου μίας τυπικής Ναρκισσιστικής Κακοποίησης, η ομιλία κατευθύνθηκε στην τοξική δυναμική που αναπτύσσεται εντός μίας συντροφικής ναρκισσιστικής σχέσης, τις στρατηγικές της ναρκισσιστικής κακοποίησης, τα αισθήματα που βιώνει ο σύντροφος – θύμα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να απεγκλωβιστεί και να απομακρυνθεί από τον φαύλο κύκλο. Πολύτιμη, τέλος, ήταν η παρουσίαση του ναρκισσισμού εντός του οικογενειακού πλαισίου, όπως και εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Το πρώτο μέρος έκλεισε με έναν γόνιμο κύκλο ερωτήσεων και τοποθετήσεων του κοινού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία Βιωματική Άσκηση: τα μουσικά κομμάτια που επιλέχθηκαν από τις κ. Χ. Ζερβού και κ. Α. Κλαδογένη, προετοίμασαν το κοινό για μία κατάδυση στις αναμνήσεις και τα συναισθήματά τους και αποτέλεσαν το υπόβαθρο για την πραγματοποίηση μίας Βιωματικής Άσκησης που βοήθησε τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχατε και ιδιαίτερα τις ψυχολόγους – ψυχοθεραπεύτριες κ. Χρυσούλα Ζερβού και κ. Άννα Κλαδογένη, χάρη στις οποίες ο Σύλλογός μας υλοποίησε την παραπάνω δράση.