Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στη Ρόδο και στην Κω [20/21/22 Οκτωβρίου] οι εργασίες του Γ’ Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Σχολών των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Τουρισμού). Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Οικονομίας και Τουρισμού και είχε την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Την πρώτη μέρα στη Ρόδο αναλύθηκε η Σχέση του Τουρισμού με το Διεθνές περιβάλλον, με την συμμετοχή των ακαδημαϊκών κ. Δημήτρη Χαραλάμπη, καθηγητή, Πρόεδρου του Τμ. Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ, κ. Νίκου Ιντζεσίλογλου, καθηγητή τμήματος Νομικής ΑΠΘ, κ. Δημήτρη Σκιαδά, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κ. Κυριάκου -Νικολάου-Πατραγά, Επικ. Καθηγητή του Τμ. Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Δόθηκε έμφαση στις Διεθνείς εξελίξεις, στις συνέπειες και επιπτώσεις τους στον Τουρισμό.
Ακολούθησε Δημόσιος Διάλογος μεταξύ των προσκεκλημένων πολιτικών και συγκεκριμένα με τη Βουλευτή Β’ Αθηνών της ΝΔ, κ. Σοφία Βούλτεψη, τη Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης από το ΠΟΤΑΜΙ, κ. Αικατερίνη Μάρκου, και τον κ. Τρύφωνα Μουζακιώτη, συντονιστή του Τομέα Τουρισμού της Ένωσης Κεντρώων (δεν παρέστη ο προσκεκλημένος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων).
Οι πολιτικοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στο βασικό ερώτημα που έθεσε η καθηγήτρια Επικοινωνίας του ΑΠΘ κ. Τέσσα Δουλκέρη, η οποία είχε τον συντονισμό της συνεδρίας, σχετικά με την αναγκαιότητα χάραξης μίας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό. Έγιναν αναφορές για τις λανθασμένες ενέργειες και τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και είχαν δυσμενείς συνέπειες σ τον Τουρισμό (π.χ. αύξηση ΦΠΑ, διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος). Τέλος κατατέθηκαν προτάσεις για τις κινήσεις που είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν άμεσα.
Τις επόμενες μέρες στη Κω συνεχίσθηκαν οι εργασίες με την παρουσία των τοπικών Αρχών και Φορέων. Με την ευθύνη του Συντονισμού από την καθηγήτρια κ. Ευγενία Πετρίδου, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, αναλύθηκαν ειδικά ζητήματα όπως η Δημιουργική Οικονομία και η τουριστική ανάπτυξη, ο ευφυής Τουρισμός αλλά και η τουριστική προβολή μέσω του διαδικτύου.
Με το συντονισμό της αν. καθηγήτριας κ. Μαριάννας Ψύλλα, Προέδρου του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την ειδική εισήγηση της ίδιας σε άλλη συνεδρία αναπτύχτηκαν θέματα που αναφέρονταν στις Πολιτικές για τον Τουρισμό σε Διεθνές, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, επίσης σε περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης. Παρουσιάστηκε επίσης η προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να καθιερώσει τη νέα της εμπορική ταυτότητα (Aegean Islands/Cyclades.Dodecanese) στις διεθνείς αγορές και η συνεργασία για το σκοπό αυτό με το CNN. Τέλος αναπτύχθηκε και η σημασία του Θρησκευτικού/ προσκυνηματικού τουρισμού για την Τουριστική Ανάπτυξη.
Οι εργασίες έκλεισαν με τα ζητήματα της τρομοκρατίας και του προσφυγικού, την προβολή τους από τις Εφημερίδες και τις επιδράσεις των δημοσιευμάτων στο Τουρισμό. Οι ανακοινώσεις στηρίχθηκαν σε πρωτογενείς εμπειρικές έρευνες που διεξήχθησαν από ειδικούς επιστήμονες και ομάδα δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) με την ευθύνη του Πρόεδρου της Ένωσης κ. Γιώργου Κουκουλιάτα. Τον σχολιασμό των ανακοινώσεων έκανε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Γκαρτζώνης.
Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του Γ’ Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία» θα συμπεριληφθούν στον τόμο των πρακτικών που θα εκδοθεί Στόχος των διοργανωτών/τριων είναι να προωθηθούν τα συμπεράσματα και οι επισημάνσεις που τέθηκαν από τους/τις συνέδρους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αρμόδιων για την τουριστική ανάπτυξη.