Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του πρώτου ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους «Αρχύτας»

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται ο σχεδιασμός του ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους «Αρχύτας» που θα ξεκινήσει να κατασκευάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.) προκειμένου να συμμετέχει τόσο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και σε επιχειρήσεις διάσωσης ακόμη και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 από την ΕΑΒ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η χρηματοδότηση γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα που έλαβε την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, η εθνική προσπάθεια για την κατασκευή δικού μας drone «εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό».

Ειδικότερα, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.

Παράλληλα, στην ΕΑΒ:

α. Συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών.

β. Προχωρεί η συγκρότηση του ειδικού χώρου και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.

γ. Αρχίζει η κατασκευή των σχεδιασμένων καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023) θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και προς το τέλος του θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

«Έτσι, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας. «Ως εκ τούτων, η σταθερή πολιτική βούλησή μας, η συνεπής πορεία των εργασιών, η αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εμπλεκομένων, αποτέλεσε τη βάση, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023.Συνεπώς, οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμης σημασίας πεδίο δείχνουν ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή» καταλήγει.

Ο «Αρχύτας» θα διαθέτει μεγάλο εκτόπισμα πτερύγων, γύρω στα 6 μέτρα, θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 120 χιλιόμετρα/ώρα, αυτονομία πτήσης τεσσάρων ωρών, θα προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα χρησιμοποιώντας μπαταρίες που επαναφορτίζονται από τον βενζινοκινητήρα του, ενώ θα μπορεί να εντοπίσει σημεία που θα του υποδεικνύει ο χειριστής, είτε είναι μέρα είτε είναι νύχτα, χάρις στις υπερσύγχρονες κάμερες που θα διαθέτει. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως με μια μικρή τροποποίηση θα μπορεί να φέρει ακόμη και ελαφρύ οπλισμό.

Pin It on Pinterest

Share This